Oğuzhan DOĞAN


KALEMDEN DÖKÜLENLER

ŞİİRDEN ALINMIŞ DİZELER


Gençliğimiz, sırf kulağa hoş geliyor diye anlamını dahi bilmedikleri şarkılar dinlemekte, sözlerine, kimin yazdığına, ne için yazıldığına dikkat etmeksizin sırf müziğin ezgisi, tarzı hoşuna gidiyor diye bir çok parça dinlemektedir. Ancak benim asıl dikkat çekmek istediğim ve üzerinde durduğum konuya gelecek olursam,

‘Kahramanlar can verir 
Yurdu yaşatmak için...´

DİZELERİ zannedersem hiç yabancı gelmeyecektir sizlere.

Dizeleri diyorum zira bu cümle bir şiire aittir. Özellikle gençliğimiz, milli duyguların kabardığı baba ocaklarına ateş düştüğü zamanlarda bu dizeleri sıkça sosyal medya hesaplarından paylaşarak başsağlığı diler ve kin kusar.

Ancak maalesef ki bu dizeleri paylaşan çoğu gencimiz bu sözün bir dize olduğundan bir şiirden alıntı olduğundan bihaberdir. Gençliğimiz paylaştıklarının farkında değildir. Gençliğimiz kulaktan dolma, birilerinin paylaştığı velhasıl taklitçi bir yapıda ilerlemektedir.

Dedim ya bu söz bir şiire ait dizelerdir.

Dağ 2 filmini çoğunuz duymuş, sinemaya gitmeseniz de tanıtımlarını görmüşsünüzdür. Dağ 2 filmindeki keskin nişancı ateş etmeden önce, bir cümle söyler ve öyle ateş eder. Zannediyorum ki yine çoğu kişi bu sözlerin senaryoyu yazan kişi tarafından ilgi çekilsin veya izleyenler şevke gelsin diye kendince yazdığı güzel sözler olarak düşünmekte.

Dağ 2 filminde keskin nişancı son atışında der ki,

“ Kahramanlar can verir

Yurdu yaşatmak için”

İşte Dağ 2 filminde de gençliğimizin sosyal medya hesaplarında da paylaştığı bu söz ve şiire ait olan diğer dizeler Hüseyin Nihal Atsız´ın Kahramanların Ölümü isimli şiirinden alınmış dizelerdir.

Çevremizde yeni duyduğumuz şarkının ne olduğunu bulmak için çaba harcarken, giyimi kuşamı güzel olan bir beyefendiyi veya bir hanımefendiyi sosyal medya hesaplarından bulmaya çabalarken paylaştığımız bu sözün söyleyeni bilinmeyen bir söz mü, bir senaryo yazarı tarafından yazılmış bir söz mü, bir kitaptan alınmış bir söz mü veya bir şiirden alınmış dize mi diye neden bakmayız?

Bakın o çok beğendiğiniz sözün yani aslında dizelerin şairi Hüseyin Nihal Atsız biz gençliğe ne diyor, “Bize bir gençlik lazımdır. Temelinde cehalet, duvarlarında riya, tavanlarında dalkavukluk bulunmasın.”

Gazi Mustafa Kemal Atatürk ise , “Türkiye Cumhuriyetinin, özellikle bugünkü gençliğine ve yetişmekte olan çocuklarına hitap ediyorum: Batı senden, Türk´ten çok geriydi. Manada, fikirde, tarihte bu böyleydi. Eğer bugün batı teknikte bir üstünlük gösteriyorsa, ey Türk Çocuğu, o kabahat da senin değil, senden öncekilerin affedilmez ihmalinin bir sonucudur. Şunu da söyleyeyim ki, çok zekisin! Bu belli. Fakat zekânı unut! Daima çalışkan ol...' diye öğüt vermişken bizler bu sözlerden yola çıkarak hem çok çalışmalı, hem çok araştırmalı, taklitçilikten uzak durup, dimdik geleceğe emin adımlarla yürüyen ve biz Türk Gençliğine yakışır insanlar olmalıyız.

Gelelim o çok beğendiğimiz ve paylaştığımız dizelerin var olduğu şiire, Hüseyin Nihal Atsız´ın Kahramanların Ölümü şiirine,

“Gerilir zorlu bir yay 
Oku fırlatmak için; 
Gece gökte doğar ay 
Yükselip batmak için. 
Mecnun inler, kanını 
Leyla´ya katmak için. 
Cilve yapar sevgili 
Gönül kanatmak için. 
Şair neden gam çeker? 
Şiir yaratmak için. 
Dağda niçin bağırılır? 
Feleğe çatmak için. 
Açılır tatlı güller 
Arılar tatmak için. 
Tanrı kızlar yaratmış 
Erlere satmak için. 
İnsan büyür beşikte 
Mezarda yatmak için. 
Ve…
Kahramanlar can verir 
Yurdu yaşatmak için”

Rabbim, Yüce Türk Milletini yanlış yollara sapmaktan, cehaletten, gevşeklikten, lâubalilikten, dedikodudan, fitneden, fesattan, terbiyesizlikten, sır saklayamamaktan, rastgele lâf söylemekten, riyadan, şaklabanlıktan korusun.

Rabbim, Atasına, tarihine, devletine, milletine, bayrağına, toprağına sahip çıkan ve bu yolda çalışan bir Türk Genci olabilmemizi cümlemize nasip eylesin.

Bu vatan uğruna canını hiçe sayan şehitlerimizin ve ahirete irtihal etmiş gazilerimizin ruhu şad olsun. Rabbim ailelerine güç, kuvvet ve sabırlar ihsan eylesin.