Yöresel ürünlere kalite belgesi verilecek

Safranbolu Master Planı çerçevesinde Safranbolu`nun yöresel ürünlerine Kalite Belgesi verilecek.

GÜNCEL 24.05.2014 13:21:16 0
Yöresel ürünlere kalite belgesi verilecek

Safranbolu Belediye Başkanı Dr. Necdet Aksoy, Karabük Üniversitesi ile master planı çerçevesinde sözleşme imzaladıklarını söyledi. Safranbolu lokumu, türküleri, şarkıları ve bir çok ürüne kalite belgesi verileceğini ifade eden Başkan Aksoy, Safranbolu ürünlerinde ciddi kalite sıkıntısı olduğunu kaydetti. Safranbolu`nun kültür turizminde önemli bir yere sahip olduğunu belirten Aksoy, 'Safranbolu Türkiye`de kültür turizmi yapan en önemli merkezlerden birisi. Türkiye`de kültür turizminde artan bir tirajı var. Safranbolu`nun da Türkiye turizmi içinde önemli bir ivme gösteriyor. Turizmi geliştirmeyi hedefleyen bir kentin önünde bir yol haritası olması lazım. Gelecekte neler yapmayı planladığı, gelecekte kuvvetli olduğu yerler neresi gibi bir yol haritası olması lazım. Turizm Master Planının Safranbolu Belediyesi`nin planı olmaması lazım. Safranbolu`da ki tüm meslek kuruluşların ve kamu kuruluşlarının bu planı kabul edip bu plan ilkelerini gerçekleştirmek için kendi kurumsal yapıların bu plana göre şekillendirmesi lazım. Nihayet Safranbolu kamuoyu buna uygun hale geldi. Karabük Üniversitesi ile birlikte böyle bir proje yapma konusunda sözleşme yaptık. Nasıl bir turizm yapmak istediğimizi içeren bir Safranbolu Turizm Master Planı çalışmaları başlatıldı' dedi.

'Safranbolu`nun bütün yöresel ürünlerinde kalite sıkıntısı var' diyen Başkan Aksoy, 'Hangi ürün Safranbolu`nun yöresel ürünü hangisi çakması belli değil, sapla saman karışmış durumda. Bir lokuma bakıyorsunuz kalite belgesi almakla ilgili bir başvuru yapmış, başka birinin Ankara`da üretip burada sattığı lokum var. ikisi de Safranbolu lokumu ama arada fark olması lazım. Safranbolu`da yöresel yemeklerin de bir standardı olması lazım. maalesef bunların bir standardı yok. Standartta olduğunu ortaya çıkaracak bir kurumda yok' diye konuştu.

Kalite Belgesinin işyerine asılacağını belirten Aksoy, şunları söyledi:

'Safranbolu`da belli bir kalite anlayışını ortaya koymak için çalışma yapmak lazım. Bu çalışmaları da uygulayacak olan iş yerlerine de bir kalite belgesi vermeliyiz. Bu kalite belgesi dükkanda asılı olacak. Gelen misafirlerimize de `Safranbolu`dan alışveriş yaparken Safranbolu kalitesiyle üretim yaptığını ifade eden iş yerlerinden alışveriş yapınız` diyeceğiz. Biz kimsenin işinde gücünde değiliz. Ama Safranbolu`nun ciddi kalite sıkıntısı var. Safranbolu`da 5 liraya da maket ev var, 25 liraya da maket ev var. 5 liraya maket ev satanla, 25 liraya maket ev satan arasında bir fark olması lazım. Biz bu farkı ortaya çıkarmak anlamında bir kalite belgesi düzenlemeyi, işleri kaliteli, belirten standartlarda yapanların kalite belgesiyle belgelendirip, Safranbolu kalitesiyle iş yaptığını belgelendirmesi lazım. kısa, orta ve uzun vadeli bir çok proje var. Folklor, yöresel türkü ve şarkılarla ilgili hususlar var. bunların mutlaka çerçevesinin çizilip, yazılı kaynağa dökülüp bir uygulayacağı birim ortaya çıkarılması gerekiyor. Belediyenin standardı belirleme yetkisi yok.'


Pazartesi 20.1 ° / 10.6 °
Salı 19.6 ° / 5.8 °
Çarşamba 18.9 ° / 5.6 °