Vali Gürel´in Karabük´ün İl Oluşunun 25. Yılı Kutlama Mesajı

Vali Fuat Gürel, 6 Haziran 1995 gün ve 22305 sayılı Resmi Gazete´de yayınlanan 550 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile Türkiye´nin 78. İli olan Karabük´ün il oluşunun 25. Yılı münasebetiyle kutlama mesajı yayımladı.

GÜNCEL 5.06.2020 18:30:37 0
Vali Gürel´in Karabük´ün İl Oluşunun 25. Yılı Kutlama Mesajı

 

Vali Gürel yayımladığı mesajında; “Karabük, Safranbolu´ya bağlı Öğlebeli köyünün 13 haneli bir mahallesi iken, 1941 yılında bucak, 3 Mart 1953 tarihinde ilçe, 6 Haziran 1995 tarihinde il olmuştur. Karabük bugün, ilçeleri ile birlikte yaklaşık 248.500 nüfusa sahip bir Cumhuriyet Kentidir.

3 Nisan 1937 yılında Atatürk´ün yönlendirmesi Dönemin Başbakanı İsmet İnönü tarafından “Fabrikalar Kuran Fabrika” olarak nitelendirilen Karabük Demir Çelik Fabrikasının temelleri atılmış ve ülkede ağır sanayi hamlesinin başlatıldığı yer olmuştur.

Sanayi, ticaret ve orman ürünleri bakımından yöre ve ülke ekonomisinde önemli bir yere sahip olan Karabük, UNESCO tarafından dünya kültür miras listesine alınan, Türk Kent kültürünün eşsiz örneklerini bir bütün halinde günümüze kadar taşıyan, açık hava müzesi konumundaki Safranbolu, geçmiş dönem medeniyetlerinin önemli yerleşim merkezlerini bünyesinde barındırmıştır. Eflâni ve Eskipazar ilçeleri İslam öncesi medeniyetlerden günümüze önemli tarihi kalıntılar taşıyan yerleşim birimleridir. Özellikle Eskipazar İlçemizdeki Hadrianapolis Antik kenti Ülke ve Şehrimizin turizmine önemli katkılar sunacaktır.

Tarihi ve kültürel zenginliklerinin yanı sıra, eşsiz doğal güzelliklere de sahip olan Karabük; Yenice ilçesindeki yağmur ormanları, açık hava ağaç müzesi ve orman denizi ile Dünya Çapında bir üne sahiptir. Ovacık ilçemizde ağırlıklı olmak üzere ilin geneline yayılmış yaylaları, mağaraları, kanyonları, doğal göl ve göletleri ile turizmde fazla tanınmamış farklı bir yurt köşesidir

Her geçen gün biraz daha büyüyen gelişen, geleceği aydınlık, bir kentin insanları olarak Ekmeğini yediğimiz, suyunu içtiğimiz, havasını teneffüs ettiğimiz Cumhuriyet Kenti Karabük´ümüzün il oluşunun 25. yıldönümünü kutluyor, ilimizin gelişip kalkınmasında ve bugünlere gelmesinde emeği geçen herkese şükranlarımı sunar, Karabüklü hemşerilerimi saygı ve sevgiyle selamlıyorum.”ifadelerine yer verdi.


Pazar 19 ° / 6.7 °
Pazartesi 20.1 ° / 10.6 °
Salı 19.6 ° / 5.8 °