Üniversite Öğrencileri Vergili'ye Sıkıntılarını Anlattı

Karabük Üniversitesinde öğrenim gören iki Üniversite öğrencisi Karabük Belediye Başkanı Rafet Vergili'yi makamında ziyarette bulunarak sıkıntılarını dile getirdiler.

GÜNCEL 15.03.2012 16:42:17 0
Üniversite Öğrencileri Vergili'ye Sıkıntılarını Anlattı

Tekirdağ’dan gelip Karabük Üniversitesi Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Bölümünü okuyan Umut Öz ile Denizli’den gelip Hemşirelik okuyan arkadaşı Ümmügül Karakoşlu ilimiz Karabük’te yaşadıkları sıkıntıları çözüm bulabilmek amacı ile Karabük’te bir yetkiliye anlatmak istediklerini, bu yetkilinin kim olacağı noktasında düşündükten sonra Karabük Belediye Başkanı Rafet Vergili olabileceğine karar verdiklerini ve bu nedenle de kendilerine ziyarette bulunduklarını söylediler.

Karabük’ün küçük ve şirin bir kent olduğunu dile getiren iki Üniversite öğrencisi Karabük’ü çok sevdiklerini ifade ederek “Karabük’te yaşadığımız sıkıntılara çözüm bulmak adına kime anlatalım, kime söyleyelim diye düşündük ve en sonunda Karabük Belediye Başkanı olarak size gelerek sıkıntılarımızı anlatmaya karar verdik” dediler.

Dolmuşçular Bizi Yolunacak Tavuk Olarak Görüyorlar...
Yaşamış oldukları sıkıntıların özellikle dolmuş esnafı ile ilgili sorunlar olduğunu dile getiren öğrenciler sıkıntılarını Başkan Vergili’ye şu şekilde dile getirdiler: “Geçenlerde dolmuşa bindim, 1 TL para verdim. 10 kuruş istedi benden. Cebimde bozuk olmadığı için 50 lira verdim ve 10 kuruş içn 50 lirayı bozdu. Bunu arkadaşlarımla ve kendi çevremdekilerle yurtta da konuşuyoruz. Karabük’te ki dolmuşlar bizi yolunacak tavuk olarak görüyorlar ve biz bundan rahatsızlık duyuyoruz.”

Terminalden Servis Aracı Kalkmıyor ve Taksi Ücretleri Çok Pahalı
Kendi memleketlerinden Karabük’e dönüşlerinde genellikle gece yarısı geldiklerini ve şehirlerarası otobüs terminalinde servis sıkıntısı çektiklerini ifade eden öğrenciler konu ile ilgili şunları söylediler: “Ben TOKİ Öğrenci yurdunda kalıyorum. Karabük’e gecenin yarısı geliyorum ve Karabük şehirlerarası otobüs terminalinden TOKİ Öğrenci yurduna servis olmadığı için taksi ile gitmek zorunda kalıyoruz. Cebimde param olur 12 lira veririm ama en azından bir servis olması gerekir. Taksi ücretleri çok pahalı. 3,5-4 km’lik mesafeye 12-13 TL taksi ücreti veriyoruz.”

Dolmuşlar Kendi Aralarında Dilekçe Topluyorlarmış
İki üniversite öğrencisinin dile getirdiği sıkıntılardan biri de dolmuşçuların kendi aralarında dilekçe topladıkları ve bu dilekçeyi üniversiteye vererek, yaz okulunu Karabük’e getirmeye çalıştıkları konusu. Öğrencilerin iddiasına göre dolmuşçu esnafı dilekçeleri yazın bile üniversite öğrencilerini Karabük’te kalmalarını sağlamak amacı topluyor. Yaşanan bu sıkıntıdan yakınan öğrenciler konu ile ilgili “Dolmuşçular kendi aralarında dilekçe topluyorlarmış. Bu dilekçeyi üniversiteye verip yaz okulu getirmek istiyorlarmış. Yaz okulu getirince öğrenciler tekrar harç verecekler ve bu bize külfiyet olacak. Sonuçta istenen öğrencilerin yazın bile Karabük’te kalmalarını sağlamak. Öğrenci sayısı yazın hiç azalmayacak. Onlar bizim işimize ne karışıyorlar. Neden dilekçe veriyorlar. BÜT sistemi bizim yararımıza. Yazın buraya geldiğimizde ayriyeten kaldığımız ders başına harç parası vermemiz gerekecek. Onlar kendilerini düşünüyorlar ama bizim işimize neden karışıyorlar” dediler.

Üniversite Mahallemizde Yollarımız Kötü
TOKİ öğrenci yurdunda kaldıklarını ifade eden öğrenciler üniversite mahallesindeki yolların kötü olduğunu ifade etmesi üzerine Karabük Belediye Başkanı Rafet Vergili yollar ile ilgili 2-3 ay içersinde Karabük merkez mahallelerinin tamamını kapsayan asfaltlama çalışmalarına başlayacaklarını ifade ederek şunları söyledi :”Bu sene Karabük merkez mahallelerinin tamamını kapsayan asfaltlama çalışmalarımıza başlıyoruz. Muazzam bir şekilde su ve doğal gaz çalışmaları yaptığımız için asfaltlama çalışmalarına yetişemedik. 130 km su borusu yenileme, doğalgaz, Telekom ve elektrik idaresi derken 200 km’nin üzerinde yer kazıldı. Şehir içersinde böyle bir çalışma felaket bir şey. Hiç kimse aslında böyle bir şeyi kabul etmez. Bu çalışmaların ardından kış dönemine girmemiş olsaydık, çalışmalarımızı yetiştirirdik. İki ay sona muazzam bir asfaltlama çalışmamız başlayacak ve iki yıl içersinde Karabük’te asfaltlanmamış hiçbir nokta kalmayacak.”

Diyorlar ki “3-4 yolcu için ben dolmuş kaldıramam”
Dolmuşçu esnafından oldukça yakınan öğrenciler dolmuşçu esnafının “3-4 yolcu için ben dolmuş kaldıramam” şeklinde söylemlerinin olduğunu ifade ederek konu ile ilgili sıkıntılarını şu şekilde dile getirdiler “Ben ikinci öğretim öğrencisiyim. Çarşıda bir işimiz olduğunda, gece 11-11.30’tan sonra dolmuş sayısı az. Hatta bize dedikleri şey “3-4 yolcu için ben dolmuş kaldıramam.” Safranbolu’da oturan arkadaşları var, Safranbolu’ya o saatte otobüs yok. 5000 Evlere de aynı şekilde. Karabük’te oturan arkadaşlarımız oluyor. Şirinevler’e en son otobüs gece 11.20’de kalkıyor. Kız arkadaşım Esentepe yurdunda kalıyor ve ikinci öğretim olsa gece yarısı Esentepe’ye üniversiteden direk giden otobüs yok. Benim bildiğim dolmuşun dolması beklenmez. Bir süresi vardır. Süresi dolunca kalkar gider.”

Karabük Belediye Başkanı Rafet Vergili ise bunun üzerine Esente mahallesine yeni bir otobüs hattı açılacağını ve bunun da ihalesini yakında yapacaklarını, 20-25 güne kadar hattın açılmış olacağını ifade ederek: “Esentepe’ye yeni bir hat açıyoruz. Yakında ihalesini yapacağız. 20-25 güne kadar yeni bir hat açılmış olacak. Ayrıca büyük şehirlerde yol boyu müşteri toplama avantajı vardır. Dolmuş durağa gelir ve yola çıkar. Karabük’te dolmuşçunun böyle bir şansı yok. Araç yolcusunun belki de yüzde onunu bile toplayamaz. Burada nüfus sayısı az olduğu için dezavantaj oluyor” dedi.


Başkan Vergili: “19 Bin Üniversite Öğrencimizden Belediyemiz Kasasına 266 Bin TL Girmesi Gerekir Ancak!...”
Kendisini ziyarete gelerek sıkıntılarını dinleyen Karabük Belediye Başkanı Rafet Vergili öğrencilere yönelttiği “ikametinizi Karabük’e aldırdınız mı” sorusuna hayır yanıtı alınca karşılığında şu ifadelerde bulundu:
“İstekler talepler karşılıklı. Karabük Üniversitemizde 19 Bin öğrencimiz var. Bu öğrencilerimiz ikametgahlarını Karabük’e aldırsalar, Karabük Belediyesi olarak benim devletten alacağım para 266 Bin TL. Karabük Belediyesi olarak mevcut üniversite öğrencilerimizden 6 bin TL para alamıyoruz. Çünkü hiç biri Karabük nüfusuna kayıtlı değil. O kadar uğraştım ki, geçen sene bir uygulama yaptırdım ama bu sene yapamadım. Kısıtlı imkanlarla kaynak yaratmaya çalışıyoruz, hizmet vermeye çalışıyoruz. Bahsetmiş olduğum 266 Bin TL aylık kasamıza girmesi gereken bir para. İkametgah olarak yurdu gösterebilirsiniz. Bununla ilgili herhangi bir bilginiz yoktu. Ama şimdi öğrenmiş oldunuz. Bununla ilgili küçük çaplı da olsa bir çalışma yapmanızı istiyorum. Bu sene bir şey yapılamaz. Bir dahaki sene, yani bu sene sonunda bizimle ilgili böyle bir çalışma yaparsanız çok memnun oluruz. Ben sizin bizden istemiş olduğunuz talepleri yerine getireceğim. Sizlere de öğrencilerimizin ikametgahlarını Karabük’e aldırılması noktasında ne gibi bir çalışma yaptınız bunu soracağım. Ben sizin istemiş olduğunuz talepleri yerine getirmez isem sizde bana istediğinizi sorabilirsiniz.”

Çarşamba 18.9 ° / 5.6 °
Perşembe 13.9 ° / 3.5 °
Cuma 18.3 ° / 3 °