Safranbolu`da Zaman HD Akacak

Safranbolu Kültür ve Turizm Vakfı Başkanı Şefik Dizdar, Süha Arın’ın 1976 yılında çektiği “Safranbolu’da Zaman” adlı belgeselin HD formatında gösterime sunulacağını söyledi.

KÜLTÜR 17.04.2014 12:05:25 0
Safranbolu`da Zaman HD Akacak

Belgesel, o dönemin çekim kalitesine göre daha kaliteli olarak Safranbolu halkıyla buluşacak.

Safranbolu Kültür ve Turizm Vakfı Başkanı Şefik Dizdar, belgeselin 22 Nisan Salı günü saat 20.00’da Misak-ı Milli Meydanı’nda gösterileceğini söyledi. Süha Arın’ın Safranbolu’nun tanıtımına büyük katkı sağladığını belirten Dizdar, “Safranbolu`nun tanıtımına katkıları tartışılmaz olan Değerli yönetmen Süha Arın 1976 yılında, o sırada Ankara Üniversitesi Siyasal Bilimler Fakültesi`ne bağlı Basın ve Yayın Yüksek Okulu`nda (İletişim Fakültesi) öğretim görevlisiydi. Süha Arın, diğer birçok filmi gibi ‘Safranbolu`da Zaman’ belgeselini de, coşku ve heyecan dolu bir grup öğrencisi ile gerçekleştirmişti. ‘Safranbolu`da Zaman’ 1977 Antalya Altın Portakal Film Festivalinde ‘En İyi Belgesel Film’ ödülünü kazanmıştı. Geleneksel Türk Sivil Mimarisinin en çarpıcı örneklerini bir bütün olarak günümüze kadar ulaştırmış ender belgesellerimizden biri olan Safranbolu`yu evleriyle ve zamanın olumsuz etkilerinin izleriyle yansıtan ‘Safranbolu`da Zaman’, kamuoyunda kültürel ve doğal çevrenin korunması bilincinin oluşturulması çabalarına da katkıda bulunmayı amaçlıyordu.

Şehrimiz için bunca öneme sahip bir belgesel olan ‘Safranbolu`da Zaman’ filmi için de vakfımız MTV Film  Televizyon Video Sanayi ve Ticaret A.Ş.’nin 35 milimetre film formatında çekilmiş olan ‘Safranbolu’da Zaman’ filmi için getirmiş olduğu; bu ve benzeri eserlerin yeni nesillerle daha etkili bir şekilde buluşabilmesi için, gelişen teknolojik imkanların desteğiyle, orijinal filmlerin ve ses bantlarının dijital ortama aktarılması, görüntülerdeki kir ve çiziklerin temizlenmesi, renk ve ses düzeltmelerinin yeniden yapılanması, kısacası eserin dijital ortamda restore edilerek ‘HD’ çözünürlüğünde yayına hazır hale getirilmesi gerekmektedir. Bu imkan sağlandığı takdirde, belgeselin yurtiçinde ve yurtdışında, televizyonlarda ve dijital yayın ortamlarında yeniden gösterim şansı çok artacaktır. Ayrıca restore edilen filmin DVD olarak tekrar bastırılması neticesinde bilim ve sanatı belgeselde buluşturan değerli yönetmenin bu önemli eseri daha da geniş kitlelere ulaşabilecektir. Önerisini paylaşmış ve maddi destek sağlayarak filmin ‘HD’ formatında yenilenmesi sağlanmıştır. Bu güzel eser yenilenmiş olarak Türkiye’de ilk kez vakfımızca Safranbolu Belediyesinin de destekleri ile 22 Nisan 2014 Salı günü saat 20.00’da Misak-ı Milli Kent Meydanı’nda Safranbolu halkının izlemesine sunulacaktır” dedi. 


Perşembe 25.9 ° / 8.4 °
Cuma 22.1 ° / 5.6 °
Cumartesi 24.6 ° / 2.1 °