Safranbolu´da 100 bin fidan toprakla buluşturuldu

Tarım ve Orman Bakanlığınca yürütülen ve ülke genelinde 11 milyon fidanın toprakla buluşturulduğu etkinliğe Safranbolu´da dahil oldu.

GÜNCEL 11.11.2020 17:03:29 0
Safranbolu´da 100 bin fidan toprakla buluşturuldu

Milli Ağaçlandırma Bayramı olarak kabul edilen tarihte ´´Geleceğe Nefes Dünyaya Nefes´´ sloganı ile gerçekleşen etkinlik, Safranbolu´da Orman İşletme Müdürlüğü tarafından düzenlendi.
100 bin adet fidanın toprakla buluşturulduğu, Safranbolu Beştepeler mevkiindeki program, Saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunması ile başladı. Lavanta fidanı, ada çayı, kuşburnu, alıç, kekik, biberiye ve selvi fidanının toprakla buluşturulduğu programa, Safranbolu Kaymakamı Mehmet Türköz, 125. Jandarma Eğitim Alay Komutanı Albay Hasan Başkök, Safranbolu Belediye Başkanı Elif Köse, İlçe Emniyet Müdürü Bülent Yeşilyurt, İlçe Milli Eğitim Müdürü Hasan Gümüş, Orman İşletme Müdürü Sema Altunay, İlçe Müftüsü İsmail Temur, okul müdürleri, daire amirleri, siyasi parti ilçe temsilcileri, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, askerler ve öğrenciler katıldı.

İlçe Müftüsü İsmail Temur´un okuduğu dua sonrası tarlada fidan dikimi etkinliği gerçekleşti. Etkinlik sonrası bir konuşma yapan Kaymakam Mehmet Türköz; “Bundan bir yıl önce Sayın Cumhurbaşkanımızın tensipleriyle 11 Kasım milli ağaçlandırma günü olarak kutlanmaya başladı ve bıraktığı ateş Türkiye´de 81 vilayette 922 ilçede kutlanıyor. Bu etkinlik artık sınırlarımızı da aştı ve otuza yakın ülkede bu günü kutluyor ne mutlu bize diyoruz. Bizim dinimiz, kültürümüz, örf ve âdetimiz bunu emrediyor. Peygamber Efendimiz´de ‘Kıyamet kopacağını bilseniz elinizdeki fidanı dikiniz´ diye emretmiş. Sevgili Safranbolu´lar malumunuz dünyada arzını arttırabileceğimiz tek şey toprak, toprağı her şeyiyle korumamız gerekiyor. Mevcut zenginliğimiz olan tabiat ve görüş zenginliğimizi de koruyacağız. İşte bu faaliyetimiz hem kendimize hem de bizden sonra gelen nesillere birer nefes olacak. Bu alanda 100.000 adete yakın kızılcık, kuşburnu, alıç, biberiye, salep, dağ muşmulası, hünnap ve birçok bitki kutsal topraklarıyla kavuştu, kavuşturduk, kavuşturmaya da devam edeceğiz. Burası tıbbi ve aromatik bitki alanımız bunların yanında fidanlarımızda var. Bugün burada 30.000 lavanta fidanımızı topraklarımızla buluşturacağız. Hepimize hayırlı olsun diyoruz ve emeği geçen bütün arkadaşlarıma, bütün vatandaşlarımıza teşekkür ediyorum. Hep beraber geleceğe nefes olmaya devam edeceğiz. “dedi.

Belediye Başkanı Elif Köse, Safranbolu tarihi bir şehir ama sadece tarih değil, doğası da çok önemli. Yerli ve yabancı turistlerin kanyonları, ormanları görmesini de istiyoruz ifadelerine yer vererek şu sözlerle devam etti´´ Orman İşletme Müdürlüğünün gerçekleştirdiği güzel bir etkinliğe katılım sağladık.  Orman alanlarının büyümesi,  gelişmesi, çevre açısından günümüzün en büyük sorunu olan iklim değişikliği ile mücadele anlamında çok önemli. Erozyonla başa çıkabilmek için orman alanlarımızı genişletmemiz gerekiyor. Daha temiz bir hava, daha yeşil bir dünya için her vatandaşın dikili bir ağacı bulunsun istiyoruz´´ ifadelerine yer veren Başkan Köse, ‘´Temiz bir hava solumak için bu tür etkinliklere her zaman destek olup katılım sağlayacağız ´´dedi.


Pazartesi 20.1 ° / 10.6 °
Salı 19.6 ° / 5.8 °
Çarşamba 18.9 ° / 5.6 °