Raporlama Çalıştayı

Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü tarafından Safranbolu Şehri Dünya Miras Alanı Periyodik Raporlama Çalıştayı Aslanlar SAKEM’de gerçekleştirildi.

KÜLTÜR 23.02.2014 18:06:39 0
Raporlama Çalıştayı

Çalıştaya; Safranbolu Kaymakamı Murat Bulacak, Safranbolu Belediye Başkanı Necdet Aksoy, CHP Safranbolu Belediye Başkan adayı Mustafa Eren ile davetliler katıldı. Safranbolu Belediye Başkanı Dr. Necdet Aksoy, “Emeği geçen valililere, kaymakamlara, belediye başkanlarına, Kültür ve Turizm Bakanlığı personeline Safranbolu’yu bugüne getirdikleri için teşekkür ediyorum. Safranbolu, onların bu korumacılık faaliyetleri sayesinde turizm yapıyor, istihdam yapıyor ve Türkiye’nin önemli turizm kentlerinden birisi haline geldi. Korumacılık sürecini en ufak bir yıpratmaya, aşındırmaya giderse bu geleceğimizi baltalamak anlamına gelir. En son yaptığımız koruma imar planlarında Safranbolu’nun kentsel sit alanlarını, arkeolojik sit alanlarını ve doğal sit alanlarını yeniden planladık. Bu planların sonuç konuşmasında da ‘Safranbolu’da korumacılığı terk etmektense, seçim kaybetmeyi göz aldık’ demiştim. Bu değerlerimizi koruma noktasında koruma imar planlarını çok daha sıkı, çok daha bilimsel hale dönüştürmekle ilgili ciddi adımlar atıyoruz. Safranbolu, korumacılık sürecini sadece bölgesel bazda ya da Türkiye çapında yapmıyor. Dünya çapında korumacılık faaliyetlerini sürdürüyor. Bu faaliyetlerimizi dünya çapında takip eden sivil toplum yapılanmaları ve resmi kurumlar var. Safranbolu, Dünya Miras Alanları Meksika Kongresinde Dünya Miras Alanları Birliğinin yönetim kurulu üyesi olarak seçildi. Avrupa Konseyi tarafından Şeref Diploması, Avrupa Şeref Bayrağı ile ödüllendirildik. Tarihi Kentler Birliği çalışmalarında Safranbolu hep örnek olarak gösterildi. Restorasyon çalışmaları aralıksız sürüyor. Tarihi yerinde tutabilmek, kayıp olmuş olan değerlerimizi, tekrar gündeme getirebilmek amacıyla ciddi çalışmalar yapmaktayız. Varlığı ve yeri bilinmeyen tarihi Bağlar Hamamı tekrar ayağa kaldırılıyor. Nisan ayı gibi inşallah açılışını yapacağız. Safranbolu’da 1950’lili yıllarda yıkılmış olan Muallimler Birliği binası tekrar yeniden diriltilerek önümüzdeki festivalde açılışını planlıyoruz. 23 adet çeşmenin projesi tamamlandı, Koruma Kurulu tarafından onaylanıp ihalesi yapıldı. Bu çeşmelerin restorasyonları yapılmaya başlanıyor. 2012 yılı sonunda Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz’ın ziyareti sırasında proje sunmuştuk. Bu rapor sonrasında 17 tan binanın restorasyonun Bakanlık üstlendi ve katkı sağladı. Bu binalar son aşamaya gelindi” dedi.

  Kültür ve Turizm uzmanları Şule Kılıç Yıldız ve Bengü Sayar, “Dünya Miras Sözleşmesi”, “Türkiye’nin Dünya Mirasları”, “Dünya Miras Listesine Alınma Kriterleri”, “Safranbolu’nun Dünya Miras Listesine Alınma Süreci” ve “2. Döngü Periyodik Raporlama” konularında katılımcılara sunum yaptılar.


Cuma 17.4 ° / 9.2 °
Cumartesi 26.2 ° / 5.5 °
Pazar 19 ° / 6.7 °