Paşayeva`dan birlik vurgusu

Azerbaycan Bağımsız Milletvekili Ganire Paşayeva, Türk cumhuriyetlerinin Türkiye için büyük bir güç olduğunu söyledi.

GÜNCEL 4.05.2014 17:56:05 0
Paşayeva`dan birlik vurgusu

Türk Ocakları tarafından Safranbolu`da gerçekleştirilen “Türk Düşünce Çalıştayı”na katılan Azerbaycan Bağımsız Milletvekili Ganire Paşayeva, dünyada savaşların enerji kaynakları nedeniyle çıktığını belirtti. Türk cumhuriyetlerin daha çok birlikte çalışması gerektiğini belirten Paşayeva, “Biz diyoruz `Katar`da bu kadar gaz var` Türkmenistan`da ne kadar gaz var, bunun hesabını yapalım. Bizi birleştiren ana nokta var ki o da milli kimliktir. Bu en önemli noktadır bunun üstünde hiçbirşey olamaz. Bu birleştiren bir unsurdur. Bu coğrafyada böyle bir gücümüz var. Ukrayna konusu tartışılıyor. Ben Ukrayna`nın tartışılmasından daha çok Ukrayna olaylarından sonra Rusya`nın Orta Asya`daki Türk cumhuriyetleri üzerinde artan ağırlının konuşulmasını arzu ederim. O olaylar bir göz dağıydı. Ne yapalım ki ilişkilerimizi daha da güçlendirelim. Biz bu gücü neyle kazanabiliriz, birbirimizle dayanışmamızı ve çalışmamızı daha da artırırsak o bölgede bir güç olursak, bugünkü dünyada manzara `herkes kiminle müttefik olarak gücünü artıracak` buna bakıyor. En iyi müttefik olacağımız yerler belli. Daha çok beraber çalışarak büyük bir güç olursak o zaman Orta Doğu`da daha etkin oluruz, başka yerlerde de daha etkin oluruz. Başkalarından beklemeden `biz ne yapacağız` demeliyiz. Türkiye ve Azerbaycan gençliği, Orta Asya`da ki Türkistan coğrafyasındaki gençlerimizle, gençlerimizin birbirini sahiplenme duygusunu güçlendireceğiz” dedi.

Kardeş cumhuriyetler olarak daha çok çalışıp sahiplenme duygusunu ve iş birliğiniin güçlendirilmesi gerektiğini belirten Paşayeva, şunları söyledi:

“Aslında Türk cumhuriyetleri Türkiye için büyük bir güçtür. O cumhuriyetler Türkiye ile her konuda daha çok beraber olursa hepimize de güç verir. Ermeni meselesinin arkasında 200 yılı aşkın ne kadar büyük bir oyun olduğunu gençlere, insanlarımıza aktara bilirsek o gençlerimiz o vizyonla daha çok farklı yola girecektir. Politikalar farklı birşeydir ama millet başka birşeydir. Ben Türkiye`de bir kardşimizin Karabağ sorununu Azerbaycan sorunu gibi gördüğünü görürsem üzülürüm. Azerbaycan`da sözde Ermeni soykırımını Türkiye sorunu olarak kim görürse ona da üzülürüm. Demek ki biz istediğimiz gençliği, istediğimiz gibi yetiştiremediğimiz anlamına gelir. İlk önce gençlerimizi sahiplenme duygusuyla, biz duygusuyla büyütürsek daha etkin olabiliriz.”


Cumartesi 13.6 ° / 2.1 °
Pazar 16.2 ° / 1.7 °
Pazartesi 18.4 ° / -1.1 °