Lazer ışını üretilen projeye TÜBİTAK´tan ödül

Karabük Üniversitesi İmalat Mühendisliği Bölümü öğrencilerinden Alper Köle ve Onur Yüce, TÜBİTAK Sanayiye Yönelik Lisans Bitirme Tezleri Yarışması´nda “Karbondioksit Lazer Rezonatör (Işın Üretici) Tasarımı ve Prototipi” projes

GÜNCEL 14.12.2017 23:54:51 0
Lazer ışını üretilen projeye TÜBİTAK´tan ödül

 

 TÜBİTAK ve Karabük Üniversitesi bünyesinde yer alan Teknoloji Transfer Ofisi´nin destekte bulunduğu Karbondioksit Lazer Rezonatör projesiyle lazer teknolojisinde dışa bağımlılık ortadan kalkıyor. Projeyle ülkemizin ekonomisine katkı sağlaması, prototipin geliştirilmesi ve ticarileştirilmesiyle mevcutta rezonatör üretimi yapan İngiltere, Amerika, Almanya ve Çin gibi ülkelerle rekabet etme imkânı ve ülkemizin coğrafi konumu itibariyle Balkan,  Ortadoğu ve Asya pazarında kısa sürede söz sahibi olması hedefleniyor.

 Projede, fiziğin “Bhor Atom” modelinden yararlanılarak kullanılan gazların yüksek voltajla bombardımanı sonucu valans bandı ve iletim bandından elektron kopararak ışıma elde edilerek ve elektron koparım işlemi sonucu ortaya çıkan lazer ışını lens ve aynalar yardımıyla kontrollü olarak lazer ışını üretimi yapılıyor.

 Karabük Üniversitesi öğrencilerinin yaptığı proje 90 watt gücünde 10,6 μm dalga boyuna sahip olan ve metal, pleksiglas, ahşap, kağıt, deri ve kumaş vb. malzemeleri kesme, işleme ve markalama gibi prosesleri yapabilecek makineler için gerekli olan karbondioksit lazer rezonatör (üretici) prototip sistemi ile imalat sanayiye sağlayacağı katkılardan ilham alınarak gerçekleşti.

 

“Ülkemizin geleceği için belki küçük bir adım da biz atmış olacağız diye düşündüm”

 Proje hakkında bilgi veren Alper Köle “Projeyi yarım bırakmayı düşündüğüm zamanlar oldu. Fakat sonra anladım ki sonuna kadar projenin üstüne gitmeliyim. Ülkemizin geleceği için belki küçük bir adım da biz atmış olacağız diye düşündüm. Bu yüksek teknolojinin pazarına bizim de girmemiz gerektiğine inandığım için pes edemedim.” şeklinde konuştu.

 

“İnsanların ‘yapamazsınız´ dediğini yaptık”

 Proje sürecinde yaşadıkları motivasyon problemlerine değinen Alper Köle projenin içerisinde fizik, elektrik, kimya ve mekanik konuları olduğu için projeyi yürütmenin zorlayıcı olduğunu söyledi. Köle “Sanayiden destek görememek, insanların bizlere inanmaması ve hatta ‘biz denedik yapamadık siz de fazla ümitlenmeyin´ demeleri inancımızı kırmış olsa da pes etmedik, sevdiğimiz insanlar bize hep destek oldular. İnsanların yapamazsınız dediği projeyi yaptık. ” diye konuştu.

 

“Kaliteli bir eğitim veriyoruz”

 Karabük Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ali Güngör ve Proje Danışmanı Prof. Dr. Nizamettin Kahraman bu başarılarından dolayı öğrencilerini tebrik ettiklerini belirtirken Teknoloji Fakültesi hakkında kısa bilgi verdiler. Fakültede özellikle robotik ve tasarım mühendisliği alanında çalışmalar yürütüldüğünü belirten Prof. Dr. Ali Güngör “Gerek akademik kadromuzla gerek idari kadromuzla her türlü çalışmaya destek oluyoruz. Kaliteli bir eğitim veriyoruz. Başarılı çalışmaların daha da artacağına inanıyoruz.” şeklinde konuştu.


Cuma 19.9 ° / 11.2 °
Cumartesi 23.4 ° / 4.6 °
Pazar 26.5 ° / 11.5 °