Kardeş Kentlerimiz Artıyor

Safranbolu'nun Dünyada 3 Kardeş Şehri bulunuyor. UNESCO'nun Dünya Miras Kentlerinden olan ve tarihi evleriyle meşhur olan Safranbolu'nun Yunanistan'dan Skydra, Makedonya'dan Ohri, Tataristan'dan Alabuga ile Kardeş Şehir anl

GÜNCEL 25.02.2012 15:30:45 0
Kardeş Kentlerimiz Artıyor

Ohri ile 2011, Skydra ile 2009, Alabuga ile 2007 yılında Kardeş Şehir anlaşması imzalayan Safranbolu, bu kardeşlik anlaşması sadece kâğıt üzerinde kalmıyor her yıl düzenli olarak yaptıkları etkinliklerle bir araya gelerek bağlantılarını koparmıyorlar.En son Kardeş Şehirlerden olan Makedonya’dan Ohri kenti Kültür Müdürü ve Belediye meclis üyesini ağırlayan Safranbolu yine yakın zamanda gerçekleştirdiği Altın Safran Film Festivalinde bu 3 kardeş şehri ağırladı.

Safranbolu’ya bağlı kardeş şehirleri, Safranbolu halkına ve Safranbolu Belediye Başkanı Dr. Necdet Aksoy’a sorduk. Safranbolu halkından,  kardeş şehirleri bilen de vardı bilmeyende vardı. Bu bilmeyen kesimlerden verilen yanıtlar herkesi güldürdü çünkü verdikleri yanıtlarda ya Safranbolu’nun köylerini, ya Karabük’ün ilçelerini ya da Türkiye’nin illerini sayanlar bile vardı.

Dünyada son yıllarda belediyeler arasında ekonomik, kültürel ve sosyal işbirliğine dayalı olarak giderek önemi artan ´´kardeş şehir´´ anlaşmalarıyla uzaklar yakın oldu. Kardeş şehir uygulamalarının özellikle son 20 yılda önem kazandığı Türkiye´de, belediyelerin kardeş şehir ilişkileri Belediye Kanunu hükümleriyle düzenlendi.

Yasal mevzuata göre, yurt dışındaki bir belediye ile kardeş şehir ilişkisi kurulması için belediye meclisi kararı alınması, ilişki kurulacak kent hakkında bilgi derlenmesi, ilişkiden beklenen yararların neler olduğunun belirtilmesi, kardeş şehir protokolü metninin hazırlanması isteniyor. Hazırlanan bu belgeler, belediyenin resmi yazısı ekinde İçişleri Bakanlığına izin alınmak üzere gönderiliyor. Bakanlığın onayından sonra kardeş şehir protokolü imzalanarak yürürlüğe giriyor. 

Safranbolu Belediye Başkanı Dr. Necdet Aksoy TRT Haber’e verdiği röportajında:

“Dünya mirası kentimizin dünyanın birçok yerlerinden kardeşleri olmaya devam ediyor.  Geldiğimizde kardeş şehirle ilgili bir takım görüşmeler yapılmıştı ancak imza töreni yapılmamış olan kentler vardı.  Örneğin Yunanistan’dan Skydra ile kardeş şehir anlaşması imzaladık, ardından Tataristan’ın Alabuga kenti ile kardeş şehir anlaşması imzaladık, daha sonra Makedonya’dan Ohri kenti ile kardeş şehir anlaşması imzaladık. Şimdilerde Bulgaristan’dan Nesabar’la kardeş şehir anlaşması yapmak üzere görüşmeler yapmaktayız. Yine Almanya ve Holanda’dan kardeş şehir görüşmelerimiz devam ediyor. Bu süreçte yine Asya ülkelerinden, Arap yarımadasından kardeş şehir teklifleri var.

Türkiye’de belki’ kardeş şehir’ konusunda en fazla talepte bulunulan şehirlerden birisiyiz kendi ölçeğinde baktığımız zaman.

Kardeş Şehir’e özellikle şunun için önem veriyoruz. Kültürel mirasımızı tüm dünyaya tanıtmak birinci hedefimiz belki ama esas önemli olan Osmanlı’nın sivil mimarisinden izler taşıyan kentleri Safranbolu’nun kardeşi yaparak Safranbolu merkezli bir birlikteliği sağlayabilmek.

 Bizim özel günlerimizde, festivalimizde, dini ve özel bayramlarımızda onlarla bir araya geliyoruz. Yine özel konulu toplantılarda Miras Korumacılık, Turizm toplantılarında bir araya gelerek birbirimize yaşadığımız tecrübeleri aktarma konusunda çalışmalar yapmaktayız.”
 
 
 
 


Salı 19.6 ° / 5.8 °
Çarşamba 18.9 ° / 5.6 °
Perşembe 13.9 ° / 3.5 °