KARDEMİR 9 Ay Sonra 3 Milyon Ton Üretime Başlayacak

Karabük Demir ve Çelik İşletmeleri (KARDEMİR) A.Ş Genel Müdürü Fadıl Demirel, 3 milyon hedefindeki yatırımların bitmeye başladığını ve yaklaşık 9 ay sonra 3 milyon ton üretim yapmaya başlayacaklarını söyledi.

EKONOMİ 21.08.2013 19:21:51 0
KARDEMİR 9 Ay Sonra 3 Milyon Ton Üretime Başlayacak

Genel Müdür Fadıl Demirel, yaptığı açıklamada, yaklaşık 10 yıl önce çatısı başımıza düşecek diye lanse edilen fabrikanın bugün, çağdaş, modern, insan verimliğini en üst noktada kullanarak yaptığı yatırımlarla dün ölçünde rekabet edecek konuma ulaştığını söyledi.
'Artık eskisi gibi KARDEMİR’in çatısının çökmesinden bahsetmek mümkün değil' diyen Demirel, “O dönemlerde üretim 600 -700 ton seviyelerinde iken şimdi fiilen 1 milyon 900 bin ton üretim yapıyoruz. Önümüzdeki senenin Nisan yada Mayıs ayında 3 Milyon ton kesin üretim yapmış olacağız. Şuan Kok Fabrikamız bitti ve yüzde 60’lık kısmı gaz sistemleri devreye alındı ve fırınlar ısıtma şamasında, 45 gün sonra üretimini yapmaya başlayacak. SİMTER fabrikası bitti çalışıyor. 1 milyon 300 bin ton kapasiteli Döküm makinesi üretime geçti. Artık neredeyse hemen hemen 3 milyon ton hedefindeki yatırımlar bitti diyebiliriz. 18 ay sonra yuvarlak üretimi yapacak haddehane devreye girecek. Kaliteli yuvarlık çelikleri yapacak olan yeni haddehanemiz çok modern bir haddehane, bundan beklentimiz yüksektir. Otomotiv sektörünün kullandığı çeşitli kaliteleri yapan bir haddehane olacak. Diğer yandan 140 milyon dolar’a mal olacak olan ve 30 ay içinde tamamlanacak olan Tren ve vagon tekeri üretim fabrikası da devreye girecek. Bu fabrikamızda yılda 200 bin adet tren ve vagon tekerliği üretecek. Böyle bir fabrika yada tren tekeri üretimi yapan bir fabrika Türkiye’de zaten yok. Biz 3 milyon tonu 3 bin işçi ile yapacağız demiştik. Kişi başlığı üretim senede bin ton olacak. Böyle bir tesisin bırakın çatısının çökmeyi, dünyada her ortamda kendi dalında çelik sektöründe ciddi rekabet altyapısı olan tesisi haline geldi. Bu konuma gelirken KARDEMİR yönetimini ve çalışanları çok ciddi efor sarf ediyor. Kamuoyunun çok büyük desteğinin de bizlerle olduğunu biliyoruz. Karabük insanın kalbinin bizimle attığının bilincindeyiz. Biz bunu KARDEMİR çalışanlarına, Karabük’e ve ülkemize yararlı olsun diye yapıyoruz. Elimizden geldiği kadar da bunu en iyi şekilde getirmeye ve yönetmeye çalışıyoruz. Kalbi bizimle atan herkese teşekkür ediyorum” dedi.
Çevre yatırımlarına çok büyük önem verdiklerini belirten Demirel, “Fabrikamız ciddi bir değişim dönüşüm içerisinde. Çevreyle ilgili önemli yatırımlar var. Kirlilik sadece havaya atılan, suya atılan katı atıklardan ibaret değil, gürültü de, görüntü de bir kirliliktir. Tüm fabrikanın çevresini değiştirecek adımları atıyoruz. Kısacası artık KARDEMİR’in çevreside eskisi gibi değil. Çevreye duyarlı, her tarafı yeşil, binaları yeni, tesisleri yeni, rantabıl çalışan bir takım otomasyon sistemlerine çağdaş yönetim tekniklerini uygulayan pırıl pırıl verimli insan verimi de yüksek olan bir tesisiz” ifadesinde bulundu.
Demirel, devreye aldıkları gaz yakıtlı enerji santrali ile artık dışa elektrik satacaklarını ve Türkiye ekonomisine artı bir değer kazandıracaklarını da ifade ederek, “Devreye aldığımız santral şuan 30 Megawat elektrik üretiyor ve yakın zamanda 50 megawat’a çıkacak. Bunun yanında bizim HES projemiz var ve eski kuvvet santralimiz var. Bunların ürettiği elektrik bizim kullandığımız elektrikten daha fazla üretimi oldu. Bunun fazlasını bizim sayaçlarımız çift yönlü olduğundan dışa sattığımızı yazacak dışarıdan aldığımızı da yazıp ay sonunda muhasebeleştirecek. Fazla olan elektriğimizi dışarı satmış olacağız. Böylelikle burada bariz net bir artımız var. Bu artımızda Türkiye ekonomisine katkı veren bir duruma gelmiş olacak. 20 bin metrekare bir alana inşa ettiğimiz ve toplam 62 milyon dolar civarında bize mal olan bu tesiste, yüksek fırından, kok fırından ve Çelikhanede çıkıp bacadan attığımız gazlar gaz holdurlarda toplanıp miks edildikten sonra bu tesiste yakılıp 50 MW enerji elde ediyor. Hatlardan ısıda boşa gitmiyor. Tamamen buhar oluşup enerjiye dönüyor. Boşa giden bir ısımız bile yok” dedi.


Salı 21.4 ° / -2.7 °
Çarşamba 24.5 ° / 4.7 °
Perşembe 25.8 ° / 7.6 °