Karabüklü Yazar-Şair ve Gazeteciler Anılacak

Yazar Şair Döndü Açıkgöz´ün girişimleriyle Karabüklü Yazar-Şair ve Gazetecileri anma programı gerçekleştirilecek.

GÜNCEL 2.06.2022 19:46:01 0
Karabüklü Yazar-Şair ve Gazeteciler Anılacak


Karabüklü Yazar-Şair ve Gazetecileri anma programı Yazar-Şair Döndü Açıkgöz moderatörlüğünde, anılara yolculuk konuşmaları, müzik ve şiir dinletileri ve kokteyl şeklinde gerçekleştirilecek. Karabük Zübeyde Hanım İl Halk Kütüphanesi´nde düzenlenen anma programı 4 Haziran Cumartesi günü saat 14:00´te başlayacak.
Konuyla ilgili olarak açıklama yapan Yazar-Şair Döndü Açıkgöz programda vefat etmiş Karabüklü Yazar-Şair ve Gazetecileri anmayı, onların hatıralarını yaşatmayı amaçladıklarını ifade ederek, “Türkiye´nin neresine gidersek gidelim her yerin ayrı bir kültürü gelenek, görenekleri vardır. Ve her kent, kasaba gelenekleri, görenekleri ile anılır. Kentlere kimlik kazandıran da kültürüdür, sanatçısıdır. Bu tüm dünyada da böyledir. Büyük kentlerden bakınca Karabük ‘taşra´ gibi görünse de içinde yetiştirdiği değerler büyük kent sanatçılarına bu deyimin ne kadar boş olduğunu gösterir. Unutmamalı ki; en büyük sanatçılar bile ‘taşra´ diye adlandırılan yerden çıkmıştır. Aydın ve bilinçli bir toplum olmanın yolu kültürünü, sanatını, sanatçısını ne kadar önemsediği ile ilintilidir. Sosyal yaşamın devre dışı kalması, kentleri zamanla beyinsel ve fiziki göç vermeye, zorlar. İnsanlar toplumsal varlık olduğunu unuttuğu gün her türlü daralmayı, hareketsizliği en önemlisi de kendi gerçeğini bilmekten, yaşamaktan vazgeçmiş olacaktır. Hiç düşüncesi olmayan boşluğa benzeyen toplumlar ise birer çöpten ibarettir. Nesnelerin bile hareket ettiği evrende insanların sessizliği, yeteneklerinin olmamasından değil, kendini keşfetmemiş olmasından ileri gelir. Unutmamalı ki, mutlu olmak da bir yetenek işidir. Zira çaba gerektirir.” dedi.
Karabük ve Safranbolu´da dünden bu yana birçok şair-yazar ve gazetecinin yaşadığına ve hepsinin kendine özgü yeteneklerinin olduğuna vurgu yapan Açıkgöz, “Kimi şiirler, öyküler yazdı, kimi resim yaptı. Kimi yaptığı haberlerle bu kent insanlarının aydınlanmasını, olup bitenlerden haberdar olmasını sağladı. Ve her biri yakınlarına, dostlarına geride unutulmaz anılar bıraktı. Bizler de onların o güzel hatıralarını anarak kendilerini yâd etmek istiyoruz. Bu kent var olduysa böylesi değerler sayesindedir. Onlar yılda bir kez de olsa anılmayı, hatırlanmayı hak ediyorlar. Bir insanın yaşarken sahip olduğu en büyük kazanç ardından güzel konuşulacak dostlar, an´lar biriktirmiş olmasıdır. ‘Ne tür bir güzelliği vardır, dünyadan hafif adımlarla geçip gidenlerin.´ sözü bu bağlamda çok önemlidir.” dedi.
Konuşmasında Karabük´ten yetişmiş isimlere de yer veren Yazar Şair Döndü Açıkgöz, “Mesela Suha Arın, biz onu bizden biri bildik. ‘Safranbolu´da Zaman´ belgesel filmi ile bu coğrafyaya çok şey katmış, Safranbolu´yu dünyaya tanıtmada hem köprü, hem de elçilik görevi yaparak, yüreğimizde yer etmiştir. O artık bizden biridir. Niyazi Şengül, 80´nin üzerinde yaptığı besteler TRT repertuarından geçerek Safranbolu´nun ‘Kültür Elçisi´ olmuştur. Aynı zamanda sözlerini Yavuz Özen´le birlikte yazdığı ve bestesi Niyazi Şengül´e ait ‘Sen Ne Güzel Beldesin´ şarkısı da Safranbolu için bestelenmiş, ölümsüzleşmiştir. Mustafa Yanık, yıllardır bu kentte yaşamış, 1980´li yıllarda Remzi Tüfekçi ile elele verip Ekin SANAT dergisini çıkarmış, şiirler, gazetelerde makaleler yazmış, emeklilik sonrası BRTV Televizyonu´nda 18 yıl çalışarak, 18 yıl boyunca her gün “Günün Yorumu” ile bu kentin sorunlarını dile getirmiş, çözümler aramıştır. Sağlığının hiç de iyi olmadığı günlerde giderayak üç kitap birden çıkarmıştır. Yine Remzi Tüfekçi, Mustafa Yanık´ın can arkadaşı, sanatta hep aynı yolda yürümüş şiirler, makaleler yazmış, o da emeklilik sonrası BRTV Televizyonu´nda yıllarca çalışmış ve ne hazindir ki, iki can arkadaş aynı kaderi paylaşmıştır. Dört ay bile yoktu aralarında sonsuzluğa uğurlandıkları yıllarda. İlhan Karaman ise Karabük´te yaşadığı yıllarda bu coğrafyanın kültürüne yön veren değerlerimizden. Şiir Ve Anı kitapları olan yazarımız Safranbolu´yu, Karabük´ü ‘Müze Kentte Zaman Ve Ötesi- Safranbolu´ adlı kitapta her yönü ile ele almış, dünden bu güne sanatçılarını, yapılan sanatsal faaliyetleri yazarak tarihe ışık tutmuştur. Hüseyin Avni Cinozoğlu, 18 kitap çıkarmış, ‘Zalifre´ adındaki dergiyi kazandırmıştır sanata. İbrahim Yıldız´da öyle, şiirleri Fransızca´ya çevrilmiş ve birçok şiir kitabı vardır. Halk Ozanı Aşık Mehmet Pekmez, Karabük Demir Çelik Fabrikası´nın temeli atıldığı günlerde yazdığı şiirle kazınmıştır hafızalara.” dedi.
Açıkgöz konuşmasını, “Gerek gazeteci, gerek şair-yazar, belgesel film yönetmenleri bu coğrafyanın adını yaşadıkları sürece yaşatmışlardır. Şimdi de sıra bizlerde. Vefa, İstanbul´da bir semt adı olarak kalmamalı. Bence gazetecilerimizin de hayatını anlatan bir kitap bile yapılabilir. Şair, yazar, bestecileri ve yine yaşadıkları süre zarfında yaptıkları haberlerle toplumun aydınlanmasını sağlamış gazetecileri anma etkinliğindeki amacımız, bu değerlerimizi unutturmamak, onların bedenen olmasa da ruhen hâlâ bizlerle anılarımızda yaşadığını ifade edebilmek. 4 Haziran 2022 saat 14:00´te, ‘Sanatçı- Yazar ve Gazetecileri Anma Etkinliği´ne tüm halkımız, sanatseverler, basın mensupları, uzaktan yakından gelebilecek herkes davetlidir.” şeklinde devam ettirdi.
Şair Yazar Döndü Açıkgöz konuşmasını, “Anma etkinliğine katkı veren Zübeyde Hanım İl Halk Kütüphanesi Müdürü Hülya Özgün ve ekibine, BRTV Televizyon´u sahipleri Mehmet ve Osman Cetinkaya beylere ve ekibine, Safranbolu Sonsöz Gazetesi ekibine, emeği geçen herkese, gösterdikleri duyarlılığa teşekkür ederim.” diyerek sonlandırdı.

Anma Etkinliği kapsamındaki sanatçılar ve gazeteciler ise şu şekilde:
Sadi Yaver Ataman- Folklorcu /İbrahim Yıldız-Şair- Yazar/ Sevim Yazar-Şair- Öykücü / Niyazi Şengül- Besteci / Mustafa Yanık-Gazeteci- Şair-Yazar / Remzi Tüfekçi-Gazeteci- Şair / İlhan Karaman-Şair-Yazar / Hüseyin Avni Cinazoğlu -Şair- Yazar / Ahmet Büyükkaragöz - Kanun Sanatçısı /Zeki Çetin -İstanbul Radyosu Türk Sanat Müziği Ses Sanatçısı / Aşık Mehmet Pekmez -Halk Ozanı / Hulusi Yazıcıoğlu –Yazar / İsmail Turgut - Halk Ozanı /Suha Arın - Belgesel Film Yönetmeni / Tuncer Ersözlü –Gazeteci /Nedim As –Gazeteci / Ferit Doğan Gürel-Gazeteci / Hakki Bilgücü –Gazeteci / Olcay Ulusoy –Gazeteci / Kasım Şenol –Gazeteci / Mazhar Çiçek –Gazeteci / Osman Natıroğlu -Gazeteci-İş Adamı


Cuma 22.1 ° / 5.6 °
Cumartesi 24.6 ° / 2.1 °
Pazar 21.1 ° / 0.2 °