“Hayata Tutunan Kadınların Öyküsü”

8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü kapsamında Karabük Zübeyde Hanım İl Halk Kütüphanesi´nde Yazar Döndü Açıkgöz moderatörlüğünde ‘Hayata Tutunan Kadınların Öyküsü´ ismiyle panel gerçekleştirilecek.

GÜNCEL 8.03.2022 10:26:51 0
“Hayata Tutunan Kadınların Öyküsü”

Karabük Zübeyde Hanım İl Halk Kütüphanesi´nde gerçekleştirilecek olan ‘Hayata Tutunan Kadınların Öyküsü´ paneliyle ilgili bilgilendirmede bulunan Yazar Döndü Açıkgöz, 8 Mart saat 13:30´da başlayacak olan programın panel, müzik dinletisi ve kadın eserleri sergisi kapsamında gerçekleştirileceğini ifade etti.

Yazar Döndü Açıkgöz, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü ile ilgili de değerlendirmelerde bulunarak, “Öncelikle kadın haklarına yönelik her yıl yapılan kutlamalar kimi zaman bayram havasında kutlansa da, aslında bu etkinlikler günün anlamına farkındalık yaratmak amaçlı yapılan etkinliklerdir.  Zira 8 Mart Amerika Birleşik Devletleri´nin New York kentinde, bir tekstil fabrikasında, 40 bin kadın dokuma işçisi, 8 Mart 1857´de daha iyi çalışma koşulları istedikleri için greve gitmesi sonucu ortaya çıkmıştır. İşçi kadınların başlattığı greve polisin müdahale etmesi ve kadınları fabrikaya kilitlemesi sonucunda çıkan yangında 129 kadın işçi hayatını kaybeder. Alman Sosyal Demokrat Partisi önderlerinden Clara Zetkin, ölen ABD´li kadın işçilerin anısına 8 Mart´ın ‘Dünya Kadınlar Günü´ olarak anılmasını önerir ve öneri oy birliği ile kabul edilir. İlk anma 1911 yılında yapılır. Biz de ise ilk kez 1921 yılında, iki kız kardeş Rahime Selimova ve Cemile Nuşirvanova´nın girişimi ile gerçekleştirilir. 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü´nde akademisyenler, profesörler, eğitimciler çeşitli seminer ve panellerde bugünün önemine vurgu yapan konuşmalar, söyleşiler yapmakta, çözümler üretilmekte, konserler verilmekte. İçişleri Bakanlığı´ndan 2022´nin ilk 2 ayında 36 kadının öldürüldüğü açıklaması yapıldı. Bu çok ürkütücü bir rakam. Kadın katliamı her geçen gün artmakta. Yaşadığı evin içinde sıkışıp kalan, kapının dışındaki hayattan bir haber olmayan öyle çok kadınlarımız var ki.” dedi.

Önemli olanın bu kadınların hayatına dokunabilmek, sosyalleşmelerini, yaşamın içine karışmalarını sağlamak olduğuna vurgu yapan Yazar Açıkgöz, “Onların yaşam hikâyelerini kendilerinden dinlemek en doğru olandı bana göre. Konuyu Kütüphane Müdürü Sayın Hülya Özgün´e açtım ve çok olumlu karşıladı. Bunun üzerine sosyal medyada ‘Benim Hikâyem´ başlığı ile kadınlarımıza, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü´nde hikâyelerini bizlerle paylaşmaları için bir çağrı yaptık ve bu çağrımız karşılık buldu. Yaşam hikâyeleriyle birlikte yedi kadın bize ulaştı. Bu kadınlarımızın hepsi de ev hanımı, fakat hepsinin hikâyesi başka. Bartın´dan Ayten Bakır, Zonguldak Alaplı´dan Nermin Karakaya, Safranbolu´dan Hülya Arslan, Zonguldak´tan, Selma Aydın, Gülden Işık, Ayşe Dedeal, Karabük´ten Songül Kuyucu. 8 Mart´ta ‘Hayata Tutunan Kadınların Öyküsü´ paneli, birbirinden ilginç yaşam öyküleri olan dört kadını ağırlayacak. Bu değerli kadınlarımızın hikâyelerini bizlerle birlikte dinlemek isteyen herkesi bekliyoruz.” dedi.


Cumartesi 26.2 ° / 5.5 °
Pazar 19 ° / 6.7 °
Pazartesi 20.1 ° / 10.6 °