“Hala kademeler ile ilgili somut bir yol kat edilemedi”

Hak İş Konfederasyonu Karabük İl Başkanı ve Özçelik İş Sendikası Karabük Şube Başkanı Kenan Yılmaz, Kardemir´de 1 Ocak 2022 tarihinde imzalanan Toplu İş Sözleşmesi maddeleri arasında olan kademe sistemi ile ilgili hala somut bir yol

GÜNCEL 3.06.2022 15:55:05 0
“Hala kademeler ile ilgili somut bir yol kat edilemedi”

 

Hak İş Konfederasyonu Karabük İl Başkanı ve Özçelik İş Sendikası Karabük Şube Başkanı Kenan Yılmaz, Kardemir işçisinin 2018 yılındaki düzenleme ile elinden alınan ve birçok işyerinde kapatılan 16´lık kademe sisteminin tekrar düzenlenerek, sendika üyelerine verilmesi ile ilgili 2021 yılı Toplu İş Sözleşmesinde “01.01.2022 yılında sendika ile mutabık kalınacak şekilde herkes yaptığını işin kademesine geçiş yaptırılır.” maddesinin imza altına alındığını belirterek, Toplu sözleşmeden doğan bir yasal hak elde etmiştik. Göreve geldiğimiz günden bu yana en önemli gündemimiz olan kademeler ile ilgili, Kardemir İnsan Kaynakları Müdürlüğü ile Genel Müdür ve hatta Yönetim Kurulu Başkanı Sayın Alparslan Bayraktar ile defalarca görüşmeler yaptık. Toplu Sözleşmeden elde edilen hakkımız olan kademelerin çelik işçisine verilmesi için yaptığımız görüşmelerde, çalışmaların devam ettiği ve en kısa sürede kademe uygulamasının hayata geçirileceği tarafımıza sürekli beyan edildi. Son olarak, Ramazan Bayramı öncesi çalışmaların bitirilerek, kademelerinin verileceği ve Kardemir işçisine çifte bayram yaşatılacağı söylenmişti. Biz de bu müjdeyi işçi kardeşlerimiz ile paylaşmıştık. Fakat tüm İyi niyet çabalarımıza ve bekleyişlerimize rağmen aradan 5 ay geçti ve hala kademeler ile ilgili somut bir yol kat edilemedi. Geçen hafta Kardemir´e yazı yazdık. Bu ayın sonuna kadar kademe çalışmalarının bitmesi noktasında bir gelişme olmazsa, Çalışma Bakanlığı´na resmi yazı ile ‘Toplu Sözleşme maddemiz ihlal ediliyor´ şeklinde yazı yazacağımızı belirttik. Ama yine sonuç alamadık.” dedi.

“154 gündür geciktirmektedir”

Yılmaz açıklamasını, “2021 yılı ve 2022 ilk çeyreğinde 5 Milyar Lira kar açıklayan, hissedarlarına bir milyar kar payı dağıtan, kapsam dışı personelin maaşına %45 zam yapan Kardemir, bir çok ünitesinde her türlü fedakarlığı yaparak 5 yıldır 8-8 çalışan, hafta tatili kullanmadan, yıllık izine çıkmadan çalışan, fabrikası için her türlü fedakarlığı dünde, bugün de yarında yapacak olan Kardemir işçisinin toplu sözleşmeden doğan yasal hakkı olan kademe düzenlemelerini 154 gündür geciktirmedir. Bu, Kardemir´in büyüklüğüne yakışmayan bir durumdur.” şeklinde sürdürdü.

“Kademe düzenlemesi hayata geçene kadar o pankartı oradan indirmeyeceğiz”

Hak İş Konfederasyonu Karabük İl Başkanı ve Özçelik İş Sendikası Karabük Şube Başkanı Kenan Yılmaz, konunun ciddiyetinin ve öneminin yetkililer tarafından farkına varılabilmesi için bugün itibarı ile Kardemir girişindeki baş temsilciliğe “Kardemir İşçisinin Kademe Gecikmesinde 155. Gün” yazan dev bir pankart asacaklarını ifade ederek, “Bu iş çözülene kadar “156. gün, 157. gün” diye güncelleyecek yeni kademe düzenlemesi hayata geçene kadar o pankartı oradan indirmeyeceğiz. Kardemir işçisinin kademeleri verilinceye kadar bu ve buna benzer çeşitli eylemlerimizi sürdürmeye kararlıyız. Yaşasın Kardemir işçisi, Yaşasın Özçelik İş Sendikası.” dedi.


Salı 28.8 ° / 7.2 °
Çarşamba 29.2 ° / 12.9 °
Perşembe 25.9 ° / 8.4 °