Festival tüm hızıyla devam ediyor

Tüm hızıyla devam eden 23. Uluslararası Altın Safran Belgesel Film Festivali kapsamında Eski Çarşı´da bulunan Tarihi Belediye Binası çevresinde cephe restorasyonu tamamlanan 23 tescilli yapının açılış töreni gerçekleştirildi.

GÜNCEL 9.06.2022 16:15:28 0
Festival tüm hızıyla devam ediyor

 

Dolu dolu geçen 23. Uluslararası Altın Safran Belgesel Film Festivali´nin 2. günü Cinci Han´da Şef Ziya Çıkrıkçı tarafından ‘Safranbolu Yerel Mutfağına İstanbul´dan Profesyonel Bakış´ isimli seminer ile başladı. Akabinde tarihi asma altında cephe restorasyonu tamamlanan 23 tescilli yapının açılış töreni gerçekleştirildi.

Açılış törenine Vali Fuat Gürel, Karabük İl Kültür ve Turizm Müdürü İbrahim Şahin, Safranbolu Belediye Başkanı Elif Köse, Safranbolu Kaymakamı Mehmet Türköz, İş İnsanı, Safranbolu Kültür ve Turizm Vakfı Başkanı Şefik Dizdar, kurum ve kuruluş müdürleri, siyasi parti ve STK temsilcileri ve vatandaşlar katıldı.

Açılış konuşmasında bu festivalde farklı olarak yerel hafızanın da oluşmaya başladığını ifade eden Safranbolu Belediye Başkanı Elif Köse, yapılan etkinliklerde Aslanlar´ın hikayesini, asma altının hikayesini dinlediklerini belirterek konuşmasına festivalin 1. gününde gerçekleştirilen etkinliklerden ve yaşananlardan bahsetti.

Konuşmasını sürdüren Köse, “Sokağımız çok güzel oldu. Safranbolu hem somut hem soyut anlamda çok zengin. Biz eserlerimizin tanıtımını, pazarlamasını çok iyi yapamıyoruz. Bununla ilgili de bundan sonra çok önemli çalışmaların yapılması gerektiğini anladık. Buradan sonra da Han arkası projemiz var. Orası da çok güzel olacak. Buranın ihale bedeli 904 bin TL olarak çıktı. Bu sokağı Safranbolu´ya kazandırmış olduk.” diyerek emeği geçenlere teşekkür etti.

Safranbolu´da bundan sonra yapılması gereken şeyin parkelerden kurtulmak olacağını ifade eden Köse, “Aslına uygun hale dönüştürülmesi için kaynak bulunduğunda inşallah onları da yapacağız.” dedi.

/resimler/2022-6/9/1623367929411.jpg

Vali Fuat Gürel ise konuşmasında, “Şehirleri şehir yapan devamlılığını sağlayan bu tür etkinliklerdir. İnşallah bundan sonra da etkinlikler devam edecek. Bu dükkanların tamamı işlevsel halde günümüzde hizmet etmeye devam ediyor. Devam ettikçe buralar yaşayacak gelecek nesillere de devretmiş olacağız. 70´li yıllarda başlayan koruma içgüdüsü bu çalışmalar olmasaydı belki şuan da bu kadar güzel bir ortamda bunları konuşmuyor olacaktık. Günümüzde de desteklenince şükürler olsun ki dünyanın gözbebeği bir şehre sahibiz. Şunu da ifade etmek lazım. Böyle bir şehirden her gün her ay bir etkinlik olması gerekir. Dünyanın birçok yerinde bu tür şehirler sürekli etkinlikleriyle anılır. Safranbolu´muzda bu tür etkinlikleri hak ediyor. Bu güzel festivalin hayırlı olmasını diliyorum.” dedi.

Konuşmaların ardından açılış kurdelesini kesen protokol üyeleri 23 tescilli binanın hayırlı olması temennisinde bulunarak esnafları ziyaret etti.

23. Uluslararası Altın Safran Belgesel Film Festivali programı Cıngıllıoğlu Sanat Galerisi´nde Kültürel Miras Derneği tarafından hazırlanan ‘Safranbolu Fotoğraf Gönüllüleri Karma Sergisi´nin açılışı gerçekleştirildi.

Akabinde protokol üyeleri ‘En İyi Restore Edilen Ev Plaket Çakım Töreni´ için Ramazanoğlu Evi´nin önüne geçtiler.

/resimler/2022-6/9/1624255834757.jpgSafranbolu Belediye Başkanı Elif Köse plaket çakım törenlerini önemsediğini belirterek, “Festivalimizin ana teması kültürel miras ve korumacılık. Bu ana temanın ışığı altında da yapılan en önemli etkinliklerden birisi en iyi restore edilen ev ve en iyi korunan ev plaket çakım töreni. Bunları çok önemsiyoruz. Bu tür etkinlikler de Safranbolu´da yaşayan insanlarımız için de itici güç oluyor. Safranbolu´da evlerimizi bir bütün halinde koruduğumuz için UNESCO´ya dahil edildik.” dedi.

Restorasyon konusundaki sorunlara da değinen Köse konuşmasında, “Restorasyon konusunda büyük sıkıntıların yaşandığını da biliyoruz. O yüzden bu işi layıkıyla yapanlar bizim için çok kıymetli. Daha fazla usta yetişmesi lazım bu konuda çok eksiklikler var. En iyisini yapmaya çalışırken iyi usta iyi malzeme bulabiliyor muyuz bunu da sorgulamak lazım.” ifadelerine yer verdi.

/resimler/2022-6/9/1625045735612.jpgSafranbolu Kaymakamı Mehmet Türköz ise konuşmasında kültürel miras vurgusu yaparak, Safranbolu´yu korumanın herkesin görevi olduğunu belirtti.

Programa katılan protokol üyeleri kurdele keserek Ramazanoğlu Evi´ne ‘En İyi Restore Edilen Ev´ plaketini çaktılar.


Cuma 19.9 ° / 11.2 °
Cumartesi 23.4 ° / 4.6 °
Pazar 26.5 ° / 11.5 °