Değişim Şart

Karabük Üniversitesi (KBÜ) Safranbolu Turizm Fakültesi tarafından “Safranbolu Turizm Paydaşları Çalıştayı” gerçekleştirildi.

KÜLTÜR 22.04.2014 18:41:14 0
Değişim Şart

Turizm Fakültesi’nde düzenlenen çalıştaya; Karabük Vali Yardımcısı Erkan Çapar, Safranbolu Kaymakamı Murat Bulacak, Safranbolu Belediye Başkanı Necdet Aksoy, turizm Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Gürbüz, CHP Safranbolu İlçe Başkanı Abdullah Çakır, Safranbolu Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Mehmet Deniz, sivil toplum örgütü temsilcileri ve işletmeciler katıldı. Çalıştayın açılış konuşmasını yapan Safranbolu Turizm Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Gürbüz, Turizm Fakültesi’nin bir yaşında olduğunu ve kurumsallaşmasının sürdüğünü belirtti. “2. Abdülhamit döneminde inşa edilen dönemin Kastamonu Valisi Abdurrahman Paşa tarafından inşa edilen bu tarihi Safranbolu’nun önemli miras eserlerinden birisi olan tarihi mekanda sizleri ağırlamanın onurunu ve bahtiyarlığını yaşıyorum” diyen Gürbüz, “Fakültemiz henüz bir yaşında yeni kurumsallaşmasını sürdürüyor. Sabah ne kadar erken kalkarsak o kadar gün ışığından faydalanırız, düşüncesinde hareketle her ne kadar yeni kalkmış yeni yola çıkmış fakülte kurumu olarak olsak da yaşadığımız sorunları, sıkıntıları, ızdırapları, dertleri, buranın yaşayan ferdi olarak hissettik. Birliğin ve beraberliğin olduğu yerde bereketin olduğuna, hoşgörünün olduğuna, başarının birlikte geleceğine inanıyoruz. Ayrılık ve gayrlığın, üzüntü, elem, keder, ızdırap getirdiğine inanarak nasıl ki 1975’li yıllarda birlik ve beraberliğin timsali olarak Safranbolu koruma altına alınıyor, bu ecdat yadigarı mekanlar sürdürülebilir mekanlar haline dönüşmüş ise, o dönemde ki birlik ve beraberliğin timsali olarak bugün 60’ın üzerinde gerçekleştirdiğimiz 5 farklı gruptan oluşan Safranbolu Paydaşları Çalıştayı’nı gerçekleştirmenin ve bu birlikteliği sağlamanın, bu misyonu üstlenmenin onurunu ayrıca yaşadığımı ifade ediyorum. Bu süreçte bize destek veren kamu yöneticilerimize, yerel yöneticilerimize, üniversitemizin değerli yöneticilerine, Safranbolu’da turizmle iştigal eden sivil toplum kuruluşlarının değerli yöneticileri ve üyelerine, girişimcilere şükranlarımı arz ediyorum” diye konuştu.

 

“32 Milyar Dolar Harcamada Bulunuyorlar”

Dünya turizminde 1 milyarın üzerinde insanın seyahat ettiğini ifade eden Gürbüz, şöyle konuştu:

“Bu seyahatleri sonucunda da gittikleri ülkelere turizm girdisi sağlamaktadırlar. İster gelişmiş ülke olsun, ister gelişmekte olan ülke ekonomisi olsun hiç ayırt etmeksizin turizm sektörüne önemli bir hassasiyet göstermektedir. Dünya ölçeğine baktığımız zaman ilk birlerin içerisinde ekonomik anlamda gelişmiş ülkeleri de görüyoruz. Fransa’yı, Amerika’yı, İspanya, İtalya’yı görüyoruz, bu demek değildir ki gelişmiş ekonomiler turizmin dışında kalıyor. Her ne kadar gelişmekte olan ülkelerin ekonomik girdileri için önem arz etse de gelişmiş durumdaki ülkelerde turizm sektörüne büyük bir hassasiyet göstermektedir.”

Bu tür çalışmalarda halkın katılımı ve fikir vermesinin önemli olduğunu söyleyen Gürbüz, konuşmasını şöyle tamamladı:

“Son yılların verilerine göre dünya sıralamasında Türkiye turizm talebi açısından 6. sırada yer alıyor. Avrupa ölçeğinde ilk dördün içinde yer alıyoruz. Güzel gelişmeler ışığında dünyanın en hızlı büyüyen turizm destinasyonu olarak dünya kamuoyunun dikkatini çekiyor. Bu gelişmeler olurken Safranbolu’nun yerinde durması düşünülebilir miydi? Bu değerlerin turizm amacıyla kullanılmasının ekonomik anlamda girdi sağlamakla birlikte sosyal ve kültürel anlamda da kalkınmanın bir anahtarı özelliği taşıdığı için yerel yönetimlerin ve kamu yönetiminin genelde de kültür turizminin söz konusu olduğu yerde halkın sahiplendiği bir yapıyla bu ancak gerçekleştirilebilir. Bu tür çalıştaylarda halkın katılımı, halkın fikrini ifade etmesi ve bunları değer addedecek şekilde karar vericilerin kullanılması yaşanan sıkıntıların çözümü için bir merhem olabilmektedir. Geçmişte 1975’li yıllarda başlayan serüven 1990’lı yıllarda turizm işletmeleri ve faaliyetlerin gün yüzüne çıktığı bir dönemi bize hatırlatıyor. Dünyada değişmeyen tek şey değişim diyoruz. Geçmişte ki Pazar yapısıyla bugünkü Pazar yapısı aynı değil, gelecekte de aynı olmayacaktır. Ülkeye baktığımız zaman 40 milyon civarında ziyaretçi geliyor. 32 milyar dolar harcamada bulunuyorlar. Dış ticaret gelirimizin yaklaşık yüzde 22’sini turizm gelirlerinden elde ediyoruz.”

Safranbolu Kaymakamı Murat Bulacak da, yeniden toparlanmaya yeniden bazı şeyleri gözden geçirilmesi gerektiğini söyledi. Bulacak, şöyle konuştu:

“Bizler turizmde iddialı olmak istiyorsak, ilçemizin geleceğini turizm üzerine kurmak istiyorsak ciddi manada bazı şeyleri toparlamamız lazım, hizmet kalitemizin artırılması lazım. Rotasız bir gemi veya kuralsız bir iş ne yazık ki devam edemiyor. Bu tür çalışmalarla inşallah Safranbolu’nun turizm geleceğine, Safranbolu’nun turizmde yapacağı işlere katkı sağlar.”

Karabük Vali Yardımcısı Erkan Çapar ise, “Turizm yönetimi kavramı bence bugüne kadar derli toplu bütüncül bir anlayışla sadece Safranbolu’nun, Karabük’ün değil ülkenin gündemine girmiş, çok yer bulabilmiş bir kavram değil” diyerek şunları söyledi:

“Bir alanda başarılı olmak isteniyorsa mutlaka bu alanın yönetilmesi gerekiyor. Öncelikle bir alanı yönetmek istiyorsanız, yapacağınız ilk şey bilgiye dayalı analize dayalı bir planlamanın olmasıdır. Bilgiye ve analize dayalı bir planınız yoksa yapacağınız faaliyetler birbiriyle uyumlu olmayan farklı sesler çıkartan enstrümanların çıkardığı bir orkestraya benziyor. Turizm yönetiminin ve turizm planlamasının sadece Safranbolu için değil, ülkemiz açısından da çok önemli olduğunu düşünüyorum. Bu çalıştayda çıkacak sonuçların Safranbolu master planının hazırlanmasında önemli bir girdi olacağını düşünüyorum.”

Konuşmaların ardından “Seyahat İşletmeleri”, “Konaklama, Yiyecek ve İçecek İşletmeleri”, “Tarihi Çevre ve Koruma”, “Merkezi ve Kırsal Mekan Yönetimi” ve “Hediyelik Eşya İşletmeleri” gruplarına ayrılan katılımcılar kendi aralarında çalışmalar yaptı.


Cumartesi 26.2 ° / 5.5 °
Pazar 19 ° / 6.7 °
Pazartesi 20.1 ° / 10.6 °