AKÇASU PROJESİ TANITILDI

Safranbolu Belediyesi tarafından hazırlanan ve Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı (BAKKA) 2016 yılı Küçük Ölçekli Alt Yapı Mali Destek Programı kapsamında desteklenen 'Akçasu Kanyonu Turizme Kazandırılıyor' Projesi tanıtım toplantısı ya

GÜNCEL 17.02.2017 23:09:03 0
AKÇASU PROJESİ TANITILDI

 

Akçasu Mahallesi´nde yapılan toplantıda konuşan Safranbolu Belediye Başkan Dr. Necdet Aksoy, projenin Safranbolu´ya değer katacağını söyledi.

Mahallede bulunan tarihi Lütfiye Camisi´ni görmeye gelen turistlerin daha güzel vakit geçireceğini ifade eden Aksoy, şunları söyledi:

'Bu Mahallemiz uzun zamandır böyle bir projeyi hak ediyordu. Çalışmalarımızın ardından burasıyla ilgili somut bir adım attık ve bu projeyi hayata geçirmek için çabalıyoruz. Safranbolu´da bir milyon turist hedefimize ulaşmak için de bu tür çalışmaların çok fayda sağlayacağını düşünüyoruz. Zaten bir çok yerli ve yabancı turist bu Mahallemizde bulunan tarihi yapıları görmeye geliyor. Ancak şimdi buraya gelen turistler bu proje tamamlandığında burada daha çok vakit geçirecekler. Burası onların dinlenme yeri de olacak.'

Proje ile ilgili bilgiler veren Başkan Aksoy; ' 7 8 senelik belediye başkanlık sürecinde bile sel riskini sadece bu dere üzerinde yaşadık dolasıyla buranın öncelikle sel sularından arındırılması lazımdı sel riskini ortadan kaldırıması laızmdı bu amaçla dsi ye gittik 2011 yılında dsi bölge müdürünü buraya getirdim bütün dereyi baştan sona aşağı çiftlik köyüne kadar  yukarı çiftlik köyüne kadar  gezdik bu projemizi aynı zaman da kalkınma ajasına sunudk 86 tane proje yarışmaya girdi bizim projemiz 1. Oldu yani tüm Zonguldak Bartın Karabük gelelinde bu proje yarışmasına 86 proje girdi bizim projemiz 1. Oldu ve en yüksek hibeyi biz aldık 1 milyon tldi  biz 960 bin tl hibe aldık buradan bu projemiz 81 puan projemiz 950 bin tl hibeyi aldı 15 aylığına biz bu işi bitircez buradaki buradaki dere tabanını temizliycez kaya bahçeleri bitki tasarımları ile görsel açıdan zenginleştireceğiz sadece bu bölgede peyzaj uygulaması yapacağımız yer 2613 metrekare hasar görmüş veya yıkılmış özel mülkiyete ait bahçe duvarlarınıda 854 metre küp bahçe duvarı yapmayı planlıyoruz.Burada yapacağımız iş dere tabanının düzenlenmesi yöresel taşla nitelikli bir hale getirilmesi yan yolların düzenlenmesi kent mobilyalarıyla banklarla  pervurelerle orayı zenginleştirmesi ve aydınlatılması.

Aksoy şöyle devam etti 'çatal köprünün olduğu yeri kenarlarla beraber orada biraz suyu tutmak istiyoruz bir su medeniyetini meydana getirmek istiyoruz kenarları peyzaj uygulaması yapmak istiyoruz yine daha üst kısma doğru dere tabanını dere akan kısmını orta noktada toplayıp etrafını yeşil alanlarla destekleyeceğiz kent mobilyaları dediğimiz buradaki oturma banklarını korkulukları vs yapacağız duvarları bu şekilde güzelleştireceğiz su ortadan akacak yine kenarlardaki taş duvarları taş duvarların üstündeki yapıları düzenleyeceğiz bir gezi parkuru haline getireceğiz yol tabanını düzenleyeceğiz müsait olan yerlerde süs havuzları oluşturacağız yine kenarlardaki uygulamaları yapacağız yukarıya doğru gezi güzergahı olacak evlerle ilgili dış cephe çalışmasını bundan sonra koruma kuruluyla beraber kültür bakanlığı nezdinde girişimlerde bulunup buralarla yapacağız bu köprüleri restore edeceğiz az önce gördüğümüz köprüleri mümkün oldukça doğal haliyle  bu restorasyonları yapacağız yine burada yapacağımız korkuluklar öyle çok iğreti bir şey olmayacak daha önce yaptıklarımız gibi daha kaliteli burayı zenginleştiren korkuluklar olacak insanlar burada gezerken oturup dinlenebilecekler bu çalışmayı yapacağız inşallah kalkınma ajansının destekleri ile tabi bu projeyi yaparken birinci amacımız turizmi  genişletmek bu bölgeye doğru çekmek yine maddi imkanlarımız eğer bu proje içerisinde el verirse  buradan yukarıya da en azından şu çamaşırhane diye bir yer var biraz daha yukarıda çamaşır yıkanılan yer oraya kadarda çıkmayı hedefliyoruz.'

BAKKA Genel Sekreter Vekili Recep Serkan Alkan da bölgenin kalkınması için küçük ölçekli alt yapılara destek vermek amacıyla proje teklif çağrısı yaptıklarını belirtti.

Başvuruları aldıktan sonra bir değerlendirme sürecinin yaşandığını ifade eden Alkan, 'Safranbolu Belediyesinin daha önceki projelerinde olduğu gibi yine yüksek bir puanla birinci olarak değerlendirildi. Aktaracağımız kaynakla beraber yaklaşık 4 bin 800 metrekare bir alanın rekreasyon çalışması yapılacak, turizme kazandıracağız. Bölgemizin öncelikli sektörü turizm. Turizme bizde bu anlamda ajans olarak destek vermekten büyük mutluluk duyuyoruz. Bu bakımdan projeyi yazan arkadaşlara teşekkür ediyorum.' ifadelerini kullandı.


Çarşamba 18.9 ° / 5.6 °
Perşembe 13.9 ° / 3.5 °
Cuma 18.3 ° / 3 °