Acı sözler

Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi İslam Mezhepleri Tarihi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Hasan Onat, “Nerede Müslüman yaşıyorsa orada ciddi sorunlar var” dedi.

GÜNCEL 20.05.2014 19:14:25 0
Acı sözler

Maturidi Yesevi Otağı İlmi ve Kelami Araştırmalar Derneği tarafından Ünsal Tülbentçi Öğretmenevi’nde “Niçin Yeni Bir Uygarlık? Niçin Yeni Bir Türkiye” konulu konferans düzenlendi. Düzenlenen konferansa Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi İslam Mezhepleri Tarihi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Hasan Onat katıldı. Herkesi düşünmeye davet eden Onat, insanın içini acıtan tablolarla karşı karşıya olduklarını kaydetti. “Nerede Müslüman yaşıyorsa orada ciddi sorunlar var” diyen Onat, şunları söyledi:

“İçinde yaşadığımız bir takım sorunlar var. Bu milletin geleceği, gençlerimizin geleceği var. En son yaşadığımız 301 canımızın şehit olmasına yol açan elim maden kazası. Dünyanın başka yerlerinde de maden kazaları oluyor. Acaba şu soruyu soruyor muyuz? ‘Oradaki çalışma koşulları neler, bizim madenlerimizdeki çalışma koşulları neler?’ Bunlar hep tartışılabilir. Kuran’ın bu konudaki uyarısı son derece dikkat çekici diyor ki, ‘Başınıza gelen musibetler, olumsuzluklar, sizin ellerinizle işledikleriniz yüzündendir’ herhangi bir olumsuzluktan dolayı bizim bir başkasını suçlama lüksümüz yok. Önce işe buradan başlamamız gerekiyor. Bunu yapabilirsek. O zaman yaptığımız hatalardan ders alma imkanına kavuşuruz. Ama farkındaysanız, adeta toplumsal bir hastalık haline dönüştü, hemen her konuda birilerini kolaylıkla suçlayabiliyoruz. Dostlar bu çözüm değil. Bir yerde yanlış varsa elimizi vicdanımıza koyup öz eleştiri yapıp, o yanlışın sebeplerini bulmak zorundayız. Sebeplerini bulabilirsek o yanlıştan gerekli dersi çıkartırız, onu bir daha tekrarlamayız. Diyor ki Aziz Peygamber, ‘Bir mümin aynı delikten aynı yılana ikinci kez ısırılmaz’ bu kadar açık. Bir defa yanlış yaparsınız, ders çıkardığınız taktirde ikinci defa aynı yanlışı tekrarlamazsınız. Ama biz kendi öz eleştiri süreçlerimizi sağlıklı işletmediğimiz zaman bir sürü sorunlarla karşı karşıyayız. Onun için hep birlikte düşünmeye çalışalım, bazı hususları birlikte anlamaya çalışalım.”

Kuran’ın ilk emrinin “Oku” olduğunu hatırlatan Onat, medeniyetin çekirdeğinde okumak olduğunu belirtti.

Okumanın hayatı anlamak olduğunu ifade eden Onat, “Buradaki okumak düşünmektir, tefekkürdür, buradaki okumak değer üretmektir. İslam medeniyetinin kökünde yatan bu okumak dediğimiz hadisedir. Acı gerçeği söyleyeyim mi? İslam dünyasına baktığınız zaman okuma yazma oranından artık söz etmiyorum. Günümüz koşullarında okuma oranı çok ilkel bir ifade kalıyor. En az okuyan toplumların Müslümanlar olduğunu görüyoruz. Bu acı değil mi? Kuran’ın ‘oku’ emrine rağmen en az okuyanların Müslümanlar olması içinde yaşadığımız sefaletin belki çok açık kanıtlarından birisidir” diye konuştu.


Perşembe 13.9 ° / 3.5 °
Cuma 18.3 ° / 3 °
Cumartesi 13.6 ° / 2.1 °