Yaşlı Bakımı Konusunda Eğitim Verilecek

Karabük Yücel Huzurevi Koruma ve Yaşatma Derneği, Hollanda’da bulunan Zorgcocon Kwido Pa Anciano Derneği ile yaşlı bakımı konusunda gönüllüleri eğitmek için el ele verdi.

GÜNCEL 30.05.2014 12:40:24 0
 Yaşlı Bakımı Konusunda Eğitim Verilecek

Avrupa  Birliği Hayat Boyu Öğrenme Programı kapsamında GRUNDTVIG Gönüllülük projesi olarak desteklenen “Yaşlı Bakımı konusunda yetişkin eğitimi-Hollanda Türkiye işbirliği Projesi” sivil toplum örgütleri tarafından yaşlılara yönelik uygulanan çalışmaların kalitesini arttırmayı hedefliyor. Avrupa Birliği ülkelerinde yaşlı bakımına yönelik uygulamaların yerinde incelenmesi, bilgi ve deneyimlerinin paylaşılması ve bu alanda sivil toplumda çalışan yetişkin gönüllülerin mevcut bilgi ve becerilerinin arttırılmasını hedefleyen projenin ilk değişim programı 25 Nisan  2014-16 Mayıs 2014 tarihleri arasında Hollanda’da gerçekleştirildi.

Karabük Yücel  Huzurevi Koruma ve Yaşatma Derneği Başkaı Fazilet Demirezen, 'Karabük Yücel  Huzurevi Koruma ve Yaşatma Derneği üyelerine şeffaf bir duyuru yapılarak, 50-70 yaşları arasında bulunan, Proje’de görev almak isteyen gönüllülerden seçilen 6  kişilik  gurup  (iki erkek, dört kadın) Hollanda’nın Rotterdam kentine giderek yaşlı  bakımı ile  ilgili  günlük faaliyetlere dahil olmuşlardır. Bu çalışma ziyareti kapsamında Hollanda’da yaşlı bakımına yönelik ulusal kamu politikaları yanısıra, yerel yönetim, sivil toplum ve gönüllülerin bu alandaki uygulamaları, yaşlılara yönelik sosyal politikalardaki ilerleme, mevcut sorunları ve çözüm yöntemleri, ve ileriye yönelik planları incelenmiştir. Karabük’de bulunan huzurevlerindeki  yaşlı  bakımı  çalışmaları ile farklılıkları tesbit  etmiş ve mukayese etme olanağı bulmuşlardır. Yaşlı  bakımına  yönelik sosyal hizmetleri, eğitim  programlarını  inceleme, uygulamaları yerinde  görme olanağına sahip olan Gönüllülerimiz, Hollanda’da uygulanan  farklı  yöntemleri dikkatle izleyip raporlamışlardır' dedi.

Ayrıca proje kapsamında seçilen gönüllülere kapsamlı bir eğitim verildiğini ifade eden Demirezen, 'Buna ek olarak projeye dahil olan tüm gönüllüler gerek temel yabancı dil becerileri, gerekse Hollanda’nın sosyal, ekonomik ve kültürel durumu hakkında önceden eğitime tabi tutularak değişim programı kapsamında kişisel bilgi ve becerilerinin arttırılması ve çalışmalara aktif katılımları sağlanmıştır. Projenin ilk ayağı olan bu değişim programı kapsamında ev sahibi ülke konumunda bulunan Hollanda’da poje ortağımız Zorgcocon Kwido Pa Anciano Derneği, gönüllülerimizin üç hafta boyunca yaptığı çalışmaları koordine etmiş ve her  bir gönüllü  ile  bu değişim programı boyunca  özel olarak  yakından ilgilenmiştir. Gönüllülerimiz üç haftalık yoğun değişim programı sonunda 16 Mayıs 2014 tarihinde şehrimize dönmüşlerdir. Projemizde planlandığı üzere gönüllülerimiz  Hollanda’da edindiği  deneyimleri  diğer  gönüllülerle  paylaşmak, ve  huzurevi  personelin  eğitimi  için  huzurevi ve bu alanda çalışan çeşitli kurumlarla birlikte seminerler ve toplantılar düzenleyecektir. Projemizin ikinci ayağında 2 Ekim 2014 tarihinde Hollandalı 6 gönüllü şehrimize gelecek ve üç hafta boyunca Yücel  Huzurevi Koruma ve Yaşatma Derneği’mizin ev sahipliğinde kentimizdeki ve civar illerdeki (Bartın-Bolu-Gerede-Kastamonu-Ankara-İstanbul) huzurevlerinde ve yaşlı bakımına yönelik çalışan sivil toplum örgütleri, kamu kurum ve kuruluşları, üniversitelerde araştırma  ve  inceleme  yapacaklardır' diye kouştu.


Pazartesi 20.1 ° / 10.6 °
Salı 19.6 ° / 5.8 °
Çarşamba 18.9 ° / 5.6 °