“Lavanta Kokulu Safran Bahçesi” projesi desteklenecek

2021 Yılı Sosyal Gelişmeyi Destekleme Programı (SOGEP) değerlendirme süreci sona ererken Karabük İl Tarım ve Orman Müdürlüğü´nün başvuru sahibi olduğu “Lavanta Kokulu Safran Bahçesi” projesi Sanayi ve Teknoloji Bakanlığınca başa

GÜNCEL 3.08.2021 21:22:04 0
“Lavanta Kokulu Safran Bahçesi” projesi desteklenecek

 

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından, toplumun dezavantajlı kesimlerinin ekonomik ve sosyal hayata daha aktif şekilde katılmasının sağlanması, istihdam edilebilirliğin artırılması, sosyal içerme, sosyal girişimcilik ve yenilikçiliğin desteklenmesi ve sosyal sorumluluk uygulamalarının yaygınlaştırılması amacıyla yürütülen 2021 Yılı Sosyal Gelişmeyi Destekleme Programı (SOGEP) değerlendirme süreci sona erdi.
Sanayi ve Teknoloji Bakanlığınca başarılı değerlendirilerek desteklenmesi uygun görülen projeler arasına Karabük İl Tarım ve Orman Müdürlüğü´nün başvuru sahibi olduğu “Lavanta Kokulu Safran Bahçesi” projesi de girdi.

Konuyla ilgili Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı (BAKKA) tarafından yapılan açıklamada, “Programa Zonguldak, Karabük ve Bartın ili için ön başvurular 6 Ocak 2021 tarihinde açılmıştır. 26 Şubat 2021 itibariyle Zonguldak ilinden 14, Karabük ilinden 10 ve Bartın ilinden de 6 olmak üzere toplamda 30 proje başvurusu alınmıştır. Alınan başvurular Ajans değerlendirme komitesince değerlendirilmiş ve il bazlı 4´er asil 1´er yedek proje teklifi içeren kısa liste oluşturulmuştur. Kısa listede yer alan proje tekliflerinin her biri için Ajans bünyesinde 4´er kişilik proje ekibi görevlendirilmiş, saha ziyaretleri ve başvuru sahibi ile yapılan istişareler neticesinde proje başvuru formları geliştirilerek 30 Nisan 2021 tarihinde Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı değerlendirmesine sunulmuş, değerlendirme sonuçları ilan edilmiştir.” denildi.


“Lavanta Kokulu Safran Bahçesi” projesi

Karabük İl Tarım ve Orman Müdürlüğü´nün başvuru sahibi, Safranbolu TSO´nun ortak ve Karabük Valiliği, Karabük İl Özel İdaresi, Safranbolu Kaymakamlığı, Sakarya Tarım Kredi Kooperatifleri Bölge Birliği Müdürlüğü´nün iştirakçi olduğu “Lavanta Kokulu Safran Bahçesi” projesi ile Safran ve Tıbbi Aromatik Bitki Üretim ve Pazarlama Birliği kurulacak.


100 çiftçiye eğitim

Karabük İl Tarım ve Orman Müdürlüğü´nün başvuru sahibi olduğu “Lavanta Kokulu Safran Bahçesi” projesi ile Safranbolu genelinde 100 çiftçiye safran ve lavanta üretimine yönelik eğitim verilecek.


45 dekar arazide üretim

“Lavanta Kokulu Safran Bahçesi” projesinde Gayza Köyünde 15 dekar safran, 30 dekar lavanta olmak üzere 45 dekar arazi pilot bölge olarak belirlenmiş.
Bu alanlarda safran ve lavanta üretime geçilmesi ve 21 kadının tarımsal faaliyete başlaması öngörülüyor. Proje ile bölgede temini kritik önem taşıyan safran soğanı üretilerek birlik üyesi çiftçilere kaliteli, yerli ve ucuz tedarikine imkân sağlanacak, katma değerli tarımsal üretim desteklenecek ve safran soğanı ithalatı azaltılacak.


Cuma 22.1 ° / 5.6 °
Cumartesi 24.6 ° / 2.1 °
Pazar 21.1 ° / 0.2 °