II. Uluslararası Entegre Kirlilik Önleme ve Kontrolü Sempozyumu

T.C. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve Karabük Üniversitesi ortaklığında düzenlenen “II. Uluslararası Entegre Kirlilik Önleme ve Kontrolü Sempozyumu” (EKÖK – METAL) Karabük Üniversitesi ev sahipliğinde başladı. Sempozyumunun açı

GÜNCEL 7.10.2021 12:24:14 0
II. Uluslararası Entegre Kirlilik Önleme ve Kontrolü Sempozyumu

 

Karabük Üniversitesi ve T. C. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ortaklığında EKÖK yaklaşımı ve uygulamalarının hem sektörel hem akademik hem de kurumsal alanda farkındalığının sağlanması amacıyla düzenleniyor. 

T.C. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve Karabük Üniversitesi iş birliğinde düzenlenen II. Uluslararası Entegre Kirlilik Önleme ve Kontrol Sempozyumu´nun açılışı Hamit Çepni Konferans Salonunda gerçekleşti. Saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunması ile başlayan sempozyum açılış konuşmaları ile devam etti. Açılış programına Karabük Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Refik Polat, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Çevre Yönetimi Genel Müdür Yardımcısı Sebahattin Dökmeci, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Mustafa Yaşar ve Prof. Dr. İzzet Açar, KBÜ Genel Sekreteri Lütfü Köm, Karabük Özel Sektör Demir çelik Haddecileri Derneği Başkanı Pehlivan Baylan, akademisyenler, öğrenciler ve sempozyum davetlileri katıldı. 

/resimler/2021-10/7/1226367875822.jpg

Sempozyumun açılış konuşmasında KBÜ Rektör Yardımcısı ve aynı zamanda Sempozyum Danışmanı Prof. Dr. Mustafa Yaşar, sanayicilerin bundan sonra yapılan çalışmayla yasal mevzuata uyarak bu yönde faaliyetlerine devam etmesi gerektiğini söyledi. Prof. Dr. Yaşar sözlerinin devamında: “Biz bu projeyle Avrupa müktesebatına uymak zorunda kalıyoruz. Avrupa; İtalya´da Almanya´da Fransa´da bir sanayicimiz hangi koşullara uyuyorsa, Türkiye´de de 2023 yılından itibaren bu koşula uymak zorundalar. İnsan sağlığı ve çevresel koşulların iyileştirilmesi, projenin en önemli etkisi. Tesislerin iyileştirilmesi projenin en önemli çıktısı. Ulusal yasal mevzuatların hazırlanması projenin amacı ve mevzuatlara bağlı kalarak devamlılığın sağlanması ise projenin en önemli sonucu olarak planlanmıştır.” dedi. Prof. Dr.  Yaşar konuşmasının devamında Avrupa EKÖK bürosu ve misyonundan ve proje kapsamında bugüne kadar yapılan çalışmalardan bahsederek konuşmasını tamamladı. 

/resimler/2021-10/7/1226591469984.jpg

Karabük Özel Sektör Demirçelik Haddecileri Derneği Başkanı Pehlivan Baylan Karabük´ün sanayileşme sürecinin kısa tarihinden bahsederek şu ifadeleri kullandı: “Değişen ve gelişen dünyada Çevre Bakanlığımızın yasaların verdiği ölçülere sanayiciler olarak uyum sağlıyoruz. Bugün üniversitemiz ve siz değerli öğrencilerimiz var. Değerli Rektörümüz çok güzel çalışmalar yapıyor. Dünyada ve Türkiye´de çok güzel başarılarla yerimizi alıyoruz. Sanayimizde KBÜ´den metal mezunu mühendisler çalışıyor. Sempozyumun çıktılarıyla birlikte hayırlı olmasını diliyor emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.” dedi. 

T.C. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Çevre Yönetimi Genel Müdür Yardımcısı Sebahattin Dökmeci açılış konuşmasında şunları söyledi: “Çevre ve Şehircilik Bakanlığı olarak hava, su ve atık alanlarında çevre kalite standartlarımızı oluşturan mevzuatımızı 30 yılı aşkın süredir uyguluyoruz. Ayrıca 2053 hedefleri kapsamında sürekli ilerleyen bir çevre kurma vizyonuyla çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Ülkemizde entegre kirlilik önleme ve kontrol kapsamında yer alan tesislerin uyum durumları ve ihtiyaçları yönelik çalışmalar Bakanlığımızca sektörel projelerle uzun zamandır yürütülmektedir. Yürütülen bu uyum çalışmaları ile önemli bir çevresel iyileşme hedeflenirken diğer yandan ülkemiz sanayisinin de dünya ve Avrupa birliği standartlarında üretim seviyesini yakalayarak ihracat pazarında yüksek payla yer alması sağlanmaktadır.” dedi. 

/resimler/2021-10/7/1227271798395.jpg

Karabük Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Refik Polat Üniversite olarak Karabük´te çevre duyarlılığı açısından birçok çalışma yaptıklarını belirterek şunları söyledi. “Üniversitemizin binalarımızın yan yüzeylerinin ve çatılarını yerleştirdiğimiz panellerle elektriğimizi üretiyoruz. Projemiz devam ediyor; ileride inşallah kullandığımız elektriğin yüzde yüzünü güneşten elde edeceğiz. 2018´den beri Çevre Bakanlığı ile çalışıyoruz. Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Mustafa Yaşar başta olmak üzere arkadaşlarımıza, Çevre Bakanlığı yetkilerine de teşekkür ediyorum. İnşallah sonuçlarıyla topluma, ülkemize faydalı olacak sonuçlar çıkacak. Hepinize katıldığınız için tekrar teşekkür ediyorum.” 

Ortadoğu Teknik Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Çevre Mühendisliğinden davetli konuşmacı olarak katılan Prof. Dr. Ülkü Yetiş “Belirli Sektörlerde Temiz Üretim Uygulamaları” projesinin sunumunu yaptı. Toplam yedi oturumla üç gün sürecek olan sempozyumda; Endüstriyel Emisyonlar Direktifi ve Uygulamaları, Entegre Kirlilik Önleme ve Kontrolü Kapsamında Metal Sektöründe Mevcut En İyi Teknikler, Temiz ve Sürdürülebilir Üretim, Yeşil Mutabakat, Döngüsel Ekonomi Çevre Teknolojileri, Çevre Yönetim Sistemleri, Çevre Hukuku, Hammadde ve Kaynak Verimliliği, Hava Yönetimi, İklim Değişikliği, Çevresel Gürültü Kirliliği, Koku Emisyonlarının Kontrolü, Su ve Atıksu Yönetimi, Atık Yönetimi, Çevresel Kirleticilerin İzlenmesi, Toprak Kirliliği ve İyileştirme Teknolojileri konularında bildiriler sunulacak.  

Programın açılış oturumundan sonra KBÜ yerleşkesinde İl Tarım Orman Müdürlüğüyle sempozyum anısına ağaç dikimi yapıldı. 


Cuma 19.9 ° / 11.2 °
Cumartesi 23.4 ° / 4.6 °
Pazar 26.5 ° / 11.5 °